تمدید مذاکرات نشان داد که توافق از قبل توهم بی ربط برخی بود

  • ۱۱۲

دور تازه‌ مذاکرات گسترده با هدف دستیابی به راهکاری جامع برای رفع چالش‌های پیش آمده بر سر برنامه هسته‌ای ایران، در حالی از اسفندماه سال گذشته (1392) در وین از سر گرفته شد و سرانجام پس از چند دور مذاکرات سخت و نفس‌گیر که آخرین دور آن، پس از هفت روز مذاکرا‌ت برای مدت 7ماه تا 10 تیرماه 1394تمدید شد.

 سرانجام مذاکرات پیش از پایان ضرب الاجل با اعلام مذاکره کنندگان 7 ماه تمدید شد. تمدید هفت ماهه، مطابق با برنامه مشترک اعلام شده در چهارچوب توافق ژنو بود. در واقع درآخرین روز مهلت تعیین شده برای امضای توافق‌ جامع، اعلام شد که تیم‌های کارشناسی در ماه دسامبر به گفت‌وگو ادامه می‌دهند و مذاکرات تا دهم تیر ۹۴ تمدید می‌شود.

در پایان هیات مذاکره کنندگان هسته‌ای کشورمان اعلام کردند که مذاکرات درهفته‌های آینده برای دستیابی به توافق ادامه می‌یابد و توافق ژنو به مدت ۷ ماه تمدید شد. طبق توافق‌های صورت گرفته در وین، ایران به ازای محدود کردن برنامه‌ هسته‌ای خود، ماهیانه حدود ۷۰۰ میلیون دلار از پول نفت صادراتی را دریافت خواهد کرد.

اگرچه این تمدید با واکنش هایی از سوی برخی از گروه ها و افراد در داخل کشور مواجه شد؛ اما امروز رهبر انقلاب با حمایت خود از تمدید مذاکرات اعلام کرد که بازنده اصلی در صورت نرسیدن به توافق امریکایی ها خواهند بود.

در همین راستا دکتر علی خرم دیپلمات سابق وزارت خارجه و استاد دانشگاه در گفت و گو با تابناک به بررسی علل تمدید مذاکرات تا هفت ماه آینده و تبعات آن پرداخته است.

اگرچه همگان منتظر رسیدن به تفاهم جامع در موضوع هسته ای بودند؛ اما سرانجام مذاکرات به تمدید دوباره توافق ژنو ختم شد. به نظر شما علل تمدید مذاکرات چه بود؟

همه شواهد تا روز آخر یعنی دوم آذر چه از طرف ایران و چه ازطرف گروه 5+1 نشان می داد که مذاکرات به نتیجه و تفاهم می رسد. آقای جان کری قبل از ورود به وین گفت من دارم می روم که موضوع را به نتیجه برسانم. به دنبال آن تماس هایی که آقای جان کری با نتانیاهو گرفت و دیدار با سعود الفیصل در فرودگاه وین، تماس ها با وزیر خارجه امارات و همینطور دیدار جو بایدن با اردوغان در ترکیه؛ همه این ها در دنیای دیپلماتیک حاکی از این بود که که امریکا می خواهد زمینه سازی کند که وقتی با ایران تفاهم کرد؛ همپیمانانش در منطقه عصبانی، خشمگین و ناراحت نشوند.

این ها همه علائم بود که دیگر داستان به پایان می رسد. حالا اینکه یک دفعه در روز آخر چه تحولاتی صورت گرفت که باعث شد مذاکرات منجر به تمدید شود هنوز مشخص نیست.

شما در این تحولات به نقش عربستان و کشورهای منطقه اشاره کردید. اما نکته ای که خصوصاً در این مذاکرات شاهد بودیم این است که چین و روسیه آن نقش فعالی که از آنها در مذاکرات انتظار داشتیم را نداشتند. شما دلیل این رفتار روسیه و چین را چه می دانید؟

قطعاً چین و روسیه در صورتی که تحریم ها لغو شود، بسیاری از امتیازتشان را از دست می دهند. همین الان از صد میلیارد دلاری که در دوره اقای احمدی نژاد بلوکه شده است و تا حالا چند میلیارد از آن آزاد شده است و قرار است مقداری از آن هم دوباره ازاد شود، اکثر این پول ها دست چینی ها است. چینی ها از این موضوع کاملا بهره برداری می کنند. در مورد روسیه همین موضوع است؛ به ویژه که روسیه مایل نیست تحریم های ناشی از اوکراین بر علیه روسیه به صورتی شود که روسیه در تحریم ها تنها بماند. لذا روسیه و چین از پایان این داستان از نظر اقتصادی خشنود نیستند.

از نظر سیاسی هم این دو کشور کاملاً ناخشنود هستند زیرا که اگر این پرونده با موفقیت تمام شود روابط ایران با غرب به طور کلی بهتر می شود و این به معنای این است که روسیه و چین احساس می کنند ایران از این دو کشور دور تر می شود.

یعنی به هیچ وجه روسها و چینی ها اجازه تفاهم هسته ای را نمی دهند؟

اگر این دو کشور امتیازاتی بگیرند با تفاهم موافقت می کنند.مثلاً اینکه اورانیوم غنی شده ایران به روسیه برود. این موضوع برای روسیه یک منفعت سیاسی و همچنین یک منفعت اقتصادی دارد و اگر قرار نشود این اتفاق بیفتد؛ دیگر انگیزه ای برای روسیه باقی نمی ماند.

در رابطه با تمدید مذاکرات در رسانه ها سه برداشت شد. یکی اینکه تمدید پیروزی و ادامه تفاهم ژنو بود و عده ای دیگر این تمدید را فرار از شکست قلمداد کردند و عده ای دیگر این موضوع را مساوی با شکست تلقی کردند. به نظر شما تمدید در این برهه زمانی به چه معناست؟

اولاً موضوع شکست در مذاکرات در روند طبیعی وجود نخواهد داشت. چرا که ایران و گروه 5+1 از 14 ماه پیش یک ساختمانی را ساختند که حدود 85 درصد از آن به پایان رسیده است و برای این 15 درصد باقی مانده هیچ معماری نمی آید، تیشه به ریشه یک ساختمانی که تازه ساخته شده است بزند. به عبارت دیگر احساس این که خودشان در ساخت این بنا دخیل بودند؛ باعث می شود که از آن مواظبت کنند و آن را خراب نکنند.

اما ممکن است برای 15 درصد باقی مانده در این که چگونه این ساختمان را به پایان ببرند و چگونه تزئین کنند؛ اختلاف نظر داشته باشند. ولی طبیعی است که این ها بالاخره بگردند راه حلی را پیدا کنند. لذا در این دیدگاه شکست اصولاً معنا ندارد و آنچه را که هم تمدید می کنند صرفاً برای اتمام آن 15 درصد است. در واقع تمدید به این معنا نیست که دوباره از صفر بشینند و سخن بگویند. بنابراین باید موضوع را در چارچوب خودش تشخیص داد. روند طبیعی مذاکرات نشان می دهد که تمدید به معنای یافتن راه حل برای پایان این 15 درصد باقی مانده است.

عده ای از مخالفان توافق در داخل اعلام می کردند که توافق از قبل انجام شده است و ادامه مذاکرات نمایشی است. به نظر شما روند این مذاکرات نشان نداد که این فرضیه اشتباهی بیش نبوده است؟

این حرف هایی که زده می شد توهمی بیشتر نبود. از این صحبت ها در افکار عمومی زده می شود و بدبختانه از مردم شروع نمی شود بلکه از کسانی که به آنها امید است که حرفهای مستدل بزنند، به این حرف ها روی می اورند. این صحبت که مذاکرات نمایشی و از قبل تعیین شده است؛ خیلی بی ربط است و در روابط بین الملل حتی 1 درصد هم جا ندارد. لذا از قبل این حرف ها محکوم بود. مذاکرات روند طبیعی خودش را طی می کند و هیچ توافق پنهانی در این زمینه وجود ندارد. اگر کسی عقل کارشناسی داشته باشد و تخصص بین المللی داشته باشد کاملاً گام به گام حرکت کردن این مذاکرات را حس می کند و چیزی نیست که از قبل یک چیزهایی را بسته باشند و این هم بخشی از نمایش باشد.

تبعات منطقه ای و بین الملی تمدید مذاکرات را چه می دانید؟

من خودم از آنهایی بودم که بسیار امیدوار بودم روز سوم اذر این داستان تمام شود. شاید دلیل اول این است که با هفت ماه تمدید ما بزرگترین فرصت را به نتانیاهو و عربستان و به دیگرانی که در منطقه با توافق مخالفت کردند، می دهیم. از طرف دیگر چین و روسیه هم ممکن است باعث شوند که مذاکرات از مسیر اصلی خود خارج شود. نتانیاهو بعد از این تمدید سخنرانی کرد و گفت من قول می دهم از فردا تمام تلاشم را بکار ببرم که در هفت ماه دیگر مذاکرات به نتیجه نرسد و ورق برگردد. خوب این بزرگترین آفت است که ممکن است با آن روبرو شویم. هیچکس هم نمی تواند مطمئن باشد که در هفت ماه آینده شرایط به همین گونه ادامه پیدا نماید. کمتر از دو ماه دیگر جمهوری خواهان در سنا بر سر کار می آیند و به اوباما فشار خواهند آورد.

البته بر اساس گفته های آقای دکتر ظریف ایران به دنبال استفاده از همه این هفت ماه نیست، بلکه می خواهد ظرف دو یا سه ماه این کار را تمام کند و فرصت به تندروها ندهند و از طرف دیگر انگیزه اقتصادی که مرتباً در دبی و سایر کشورها وجود دارد از بین نرود.

متن کامل گفت و گو را اینجا بخوانید.

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.
hansen_html_code