جان کری امروز از پاریس به وین می‌رود

  • ۱۵۴

مذاکرات ایران و ۱+۵ برای رسیدن به راهکاری جامع در مذاکرات هسته‌ای، در حالی از سه‌شنبه 27 آبانماه‌ به طور غیررسمی از سر گرفته شد که تا سوم آذر، آخرین روز تعیین شده برای مذاکرات زمانی، پنج روز باقی است و در این فاصله اندک تا پایان مذاکرات، گمانه زنی‌های متفاوتی درباره سرنوشت مذاکرات مطرح می‌شود.

 دور تازه‌ مذاکرات گسترده با هدف دستیابی به راهکاری جامع برای رفع چالش‌های پیش آمده بر سر برنامه هسته‌ای ایران، در حالی از اسفندماه سال گذشته (1392) در وین از سر گرفته شد و سرانجام پس از شش دور مذاکرات سخت و نفس‌گیر که آخرین دور آن، هفده روز در جریان به طول انجامید، مذاکرا‌ت برای مدت چهار ماه تا سوم آذرماه تمدید شد تا در این مدت مذاکرات با لحنی جدی در خصوص نقاط اختلاف میان طرفین صورت پذیرید. 

این مذاکرات در سفر رئیس‌جمهور و وزیرامورخارجه کشورمان به نیویورک و در حاشیه اجلاس سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل نیز پی گرفته شد؛ اما پس از دور هفتم مذاکرات، همچنان برخی اختلافات پابرجا ماند که مهم‌ترین آن‌ها در خصوص تعداد سانتریفیوژ‌ها و برخی جزئیات دیگر بود تا در ‌‌‌نهایت مذاکرات برای ارائه راه‌حل‌های منطقی و دستیابی به توافق معقول، دوباره در پایتخت اتریش از سر گرفته شود. 

در دور هشتم مذاکرات که 22 تا 24 مهرماه در وین برگزار شد، درباره برخی جزئیات دیدگاه‌های نزدیکی حاصل آمد اما همچنان برخی اختلافات پابرجا ماند و سپس در دور نهم مذاکرات که 18 تا 20 آبان ماه به میزبانی عمان برگزار شد که پس از این مذاکرات، ارزیابی برخی رسانه‌ها از دست یافتنی‌تر شدن توافق حکایت داشت؛ توافقی که احتمال وقوعش در دهمین دور مذاکرات که از سه شنبه 27 آبان ماه در وین کلید خورد.

حال در فاصله پنج روز تا پایان مذاکرات، بیش از هر زمان دیگری است و جدی‌ترین مخالفان توافق نیز در بدبینانه‌ترین تحلیل‌ها از توافق موقت دیگر و تمدید مذاکرات خبر می‌دهند و البته توافق بر سر تمدید مذاکرات تا اینجای کار، با تکذیب طرف ایرانی همراه شده است.

روز نخست مذاکرات پیش از ناهار کاری محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه با کاترین اشتون هماهنگ کننده ١+ ٥ با مذاکرات کارشناسی آغاز و در پایان شب نیز با مذاکرات کارشناسان پایان یافت. همچنین در نخستین روز از دهمین دور مذاکرات در وین، دیدارهای دو و چند جانبه‌ای میان ایران، آمریکا، اتحادیه اروپا و چین برگزار شد و روز دوم مذاکرات نیز با دیدارهای دو و چند جانبه پی گرفته شد. این دور از مذاکرات، حساس ترین و مهمترین مرحله مذاکرات و به گفته محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان مرحله آخر مذاکرات است.

در دومین روز مذاکرات نیز شاهد دیدار دو جانبه هیات ایرانی و هیات آمریکایی بودیم اما اتفاقی که بیش از این دیدار مورد توجه قرار گرفت، نشست کارشناسی ایران و فرانسه بود که با شایعات مبنی بر نقش آفرینی غیرسازنده فرانسه در روند مذاکرات متاثر از عربستان و اسرائیل همراه بود؛ موضوعی که زمان مشخص می‌کند تا چه میزان واقعیت داشته است.

در روز دوم مذاکرات اخبارها درباره تمدید مذاکرات تقویت شد و برخی از طرفین غربی نیز صراحتاً در این زمینه سخن گفتند اما در مقابل برخی از احتمال دستیابی به یک توافق کلی به عنوان مقدمه توافق نهایی و تمدید مذاکرات برای مدتی کوتاه سخن به میان آوردند؛ رویکردهایی که مورد تایید طرف ایرانی قرار نگرفته است. در فاصله چهار روز تا پایان مهلت یک ساله مذاکرات و فرارسیدن سوم آذر، سومین روز مذاکرات معاونین وزرای خارجه ایران و روسیه آغاز شد.




14:49- تجمع 8 نفره عوامل منافقین علیه مذاکرات هسته‌ای ایران و 5+1 با بی‌توجهی رسانه‌ها همراه شده است.

14:45- در ادامه رایزنی‌های امروز در وین دقایقی پیش رایزنی محمد جواد ظریف، کاترین اشتون  و ویلیام برنز آغاز شد.

14:30- جان کری وزیر امورخارجه آمریکا برای مذاکره با محمدجواد ظریف وزیرامورخارجه ایران، امروز پاریس را به مقصد وین ترک خواهد کرد. کری پس از مذاکره با همتایانش انگلیسی و عمانی‌اش در لندن، راهی پاریس شده و با سعود الفیصل وزیرامورخارجه عربستان مذاکره کرد؛ مذاکراتی که متمرکز بر برنامه هسته‌ای ایران بوده است. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا سفر پنجشنبه عصر کری به وین را تایید کرد.

14:10- رویترز گزارش داد، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز پنج‌شنبه ابراز داشت که ایران نتوانسته است توضیحات لازم را در خصوص ادعاهای مربوط به احتمال تحقیق در خصوص تولید بمب هسته‌ای ارائه کند.  

وی همچنین از ایران خواست تا در یک برنامه بازرسی طولانی‌مدت با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کند. آمانو تصریح کرد: «من از ایران می‌خواهم که همکاری خود را با آژانس افزایش داده و دسترسی به‌ موقع آژانس به اطلاعات، مستندات، سایت‌ها، مواد و پرسنل خود را فراهم آورد.»

14:08- جف راسکی سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در نشست روزانه با خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره اظهارات اخیر وزیر خارجه انگلیس مبنی بر عدم خوش‌بینی نسبت به روند مذاکرات، گفت: من نمی‌توانم درباره اظهارات بریتانیا قضاوت کنم اما ما هنوز امیدواریم که بتوانیم تا 24 نوامبر به توافق دست یابیم. ما درباره تمدید صحبت نمی‌کنیم و درباره تمدید مذاکرات بحث نکرده‌ایم. تمرکز ما بر روی 24 نوامبر است.

14:03- رایزنی دوجانبه معاونان وزرای خارجه ایران و روسیه بعد از حدود یک ساعت و نیم پایان یافت.  همچنین نشست کارشناسی ایران و ١+٥ به ریاست بعیدی نژاد و استفان کلمنت لحظاتی پیش پایان یافت.

13:56- خبرگزاری سی‌ان‌ان در تحلیلی درباره دهمین دور مذاکرات ایران و 1+5، نوشت: در حالی‌که قدرت‌های جهان در وین برای آخرین دور مذاکرات با ایران در این هفته دور جمع شده‌اند دیپلمات‌های غربی اعلام می‌کنند که در بهترین حالت پنجاه درصد از توافق جامع تا 24 نوامبر حاصل شده است.

به نوشته این خبرگزاری؛ اگرچه دوشنبه پیش رو آخرین زمان تعیین شده برای دستیابی به توافق جامع است دیپلمات‌ها اعلام می‌کنند که ممکن است تمدیدی برای بررسی و حل مسائل باقیمانده در نظر گرفته شود تا بتوانند جزئیات را مورد بررسی قرار دهند. اگرچه هیچ‌کس در عموم درباره تمدید مذاکرات صحبت نمی‌کند اما یک مقام ارشد غربی اعلام کرد که ادامه مذاکرات نسبت به نابودی کامل تمام پیشرفت‌های حاصل شده قابل ترجیح است.

وی ادامه داد: ما برای دستیابی به توافق نهایی تلاش می‌کنیم. اگر این توافق اتفاق نیفتاد همه پیشرفت‌های انجام شده در طول 9 ماهه گذشته را خراب نمی‌کنیم.

یک دیپلمات غربی می‌گوید: من فکر نمی‌کنم که هیچ یک از طرفین بخواهند از میز مذاکرات کنار روند. ما خواهان دستیابی به توافق هستیم و برای دستیابی به این توافق سخت تلاش می‌کنیم اما دستیابی به توافق نه به هر قیمتی. برخی خطوط قرمز وجود دارد که ما نمی‌توانیم از آن‌ها گذر کنیم.

13:24- دیدار وزیر خارجه آمریکا با همتای سعودی وی در پاریس آغاز شد؛ دیداری که بنا به گفته رسانه ها محوریت آن مذاکرات هسته ای ایران است.

12:47- خبرگزاری کیودوی ژاپن در تحلیلی درباره روند مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5، نوشت: منابع نزدیک به مذاکرات اعلام می‌کنند در حالیکه به ضرب‌الاجل تعیین شده نزدیک می‌شویم هنوز توافق هسته‌ای با ایران در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. با پیروزی جمهوریخواهان در انتخابات میان دوره‌ای آمریکا در کنگره، طرف آمریکایی در آخرین دور مذاکرات هسته‌ای مواضع سخت‌تری اتخاذ کرده است.

این منبع نزدیک به مذاکرات اعلام کرد: آمریکا بر ادامه تحریم‌ها علیه ایران، پافشاری می‌کند که این مساله باعث ایجاد مانعی برای پیشرفت در دهمین دور مذاکرات هسته‌ای شده است.

مذاکره‌کنندگان ایرانی تاکید دارند که توافق در صورت لغو کامل و یکباره تحریم‌ها ممکن خواهد بود.

این خبرگزاری به نقل از یک منبع، نوشت: تفاوت‌ها میان طرف‌های مذاکره‌کننده میان موضوعات اصلی همچنان گسترده باقی مانده است و هنوز جلسه عمومی برگزار نشده و طرف‌ها تلاش می‌کنند که به صورت دوجانبه و یا چندجانبه به دنبال راه‌حل باشند.

یک منبع دیگر نیز اعلام کرد که همه مسائل به نظر می‌رسد که به دوران آغاز مذاکرات بازگشته است. 

12:42- ایتارتاس به نقل از یک منبع آگاه ایرانی گزارش داده که علی‌رغم گزارش‌های رسانه‌های غربی، طی دو روز گذشته هیچ صحبتی از تمدید مذاکرات در وین صورت نگرفته است. ایران خواستار تمدید مذاکرات نیست و تلاش می‌کند تا دوشنبه به توافق دست یابد.  آخرین دور مذاکرات ایران و 1+5 پیش از پایان ضرب‌الاجل توافق ژنو از روز سه‌شنبه در وین آغاز شده و همچنان در جریان است.

12:34- منابع آگاه ایرانی گفته‌اند که «مذاکرات فشرده و جدی اما کند پیش می رود.»

12:33- نشست کارشناسان ایران و گروه 1+5 به ریاست «حمید بعیدی نژاد» مدیر کل سیاسی و امنیت بین الملل وزارت امور خارجه و «استفان کلمنت» دستیار ویژه کاترین اشتون آغاز شده است.

12:23- مقام ارشد فرانسوی از حضور همزمان سفرای پاریس، لندن و برلین در سنا با محوریت گفتگو درباره مذاکرات هسته‌ای خبر داد.  «ژرار آرود» سفیر فرانسه در آمریکا که پیشتر سفیر پاریس در سازمان ملل را برعهده داشت، از حضورش به همراه سفرای انگلیس و آلمان در سنای آمریکا برای گفتگو درباره مذاکرات هسته‌ای ایران خبر داد.  

وی در این باره در توئیتر خود می‌نویسد: «به همراه همکاران آلمانی و انگلیسی برای دیدار با سناتور مورفی، جانسون، فلیک و کین برای گفتگو درباره مذاکرات هسته‌ای ایران حضور می‌یابیم... وحدت گروه 1+5 و نیاز به توافق(هسته‌ای) مهم است اما نه به هر قیمتی».  

پیش از این پایگاه آمریکایی المانیتور از آغاز رایزنی سه کشور اروپایی در کنگره آمریکا درباره مذاکرات هسته‌ای خبر داده بود. به ادعای المانیتور، در هفته‌های گذشته افرادی از سفارت فرانسه، انگلیس و آلمان مذاکراتی صریح در رابطه با اینکه توافق خوب باید چه مشخصه‌هایی داشته باشد، با نمایندگان کنگره داشته‌اند.

12:17- آسوشیتدپرس گزارش داد، جان کری وزیر خارجه آمریکا در ادامه دیدارهای خود درباره برنامه هسته‌ای ایران لحظاتی پیش وارد پاریس پایتخت فرانسه شد. وزیر خارجه آمریکا در پاریس قرار است با لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه و همچنین سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان درباره برنامه هسته‌ای ایران دیدار و گفت‌وگو داشته باشد.  

جان کری روز گذشته نیز در لندن حضور داشت و در این شهر با فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس و یوسف بن‌علوی وزیر خارجه عمان درباره برنامه هسته‌ای ایران گفت‌وگو کرد.

11:55- قرار است ساعت 10 امروز به وقت محلی نشست کارشناسی به ریاست حمید بعیدی نژاد مدیر کل سیاسی و بین‌المللی وزارت خارجه مجدداً از سر گرفته شود.

11:53- حسین شیخ‌الاسلام مشاور امور بین‌الملل رئیس مجلس در گفت‌وگو با آنا با اشاره به انجام مذاکرات هسته‌ای در وین، گفت:  نتیجه‌ای که از این دور از مذاکرات حاصل شود و اگر توافقی امضا شود، پایان کار نیست. باید توافق امضا شده به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد و پس از تایید نمایندگان مجلس به عرصه اجرایی شدن برسد.

سفیر پیشین ایران در دمشق اضافه کرد: از تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشور باید حمایت کرد و متشکر بود زیرا این افراد بهترین شخصیت‌ها برای حضور در مذاکرات 5+1 هستند اما آنها نیستند که تصمیم نهایی را در این ارتباط می‌گیرند و در نهایت باید توافق انجام شده به تصویب مجلس برسد.

11:50- در سومین روز رایزنی‌ها در وین در راستای حصول توافق جامع هسته‌ای و رفع اختلافات موجود، سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه کشورمان و عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای برای دومین بار طی سه روز گذشته با «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه و نماینده این کشور در گروه ١+٥ به گفت‌وگو می‌پردازد.

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.
hansen_html_code