اهداف سفر جهانگیری به عراق

  • ۲۴۲

"نقش ما در آینده و سرنوشت عراق فرا‌تر از حاشیه‌ها است." داوود هرمیداس باوند کار‌شناس مسایل بین الملل با بیان این مطلب گفت: اهمیت گسترش روابط با این کشور در قالب رقابت‌های منطقه ایی روشن‌تر می‌شود. 

روابط ایران و عراق به دلایل مختلف برای ما اهمیت دارد و شرایط کنونی این کشور با توجه به بحران داعش و مسایل امنیتی بر این میزان اهمیت می‌افزاید. پس از دیداری که چندی قبل در تهران و میان وزرای کشور ایران و عراق صورت گرفت، اینک اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور عازم بغداد شده است. این سفر به دعوت رسمی حیدر العبادی نخست وزیر عراق و در پاسخ به سفر وی به جمهوری اسلامی ایران انجام می‌شود. 

وی صبح امروز برای شرکت در کمیسیون عالی مشترک ایران و عراق به قصد یک سفر سه روز تهران را ترک کرد و پیش از آغاز این سفر روابط تهران ـ بغداد را راهبردی و در جهت منافع دو ملت ایران، عراق و جهان اسلام و ملت‌های منطقه دانست و گفت: این روابط به زیان هیچ کشور و منطقه‌ای نیست. 

جهانگیری گفت: روابط اقتصادی ایران و عراق هم اکنون در سطح خوبی است و در حدود ۱۲ میلیارد دلار است که تلاش داریم این رقم افزایش یابد. 

داوود هرمیداس باوند کار‌شناس مسایل بین الملل در گفت‌و‌گو با فرار ضرورت گسترش روابط با عراق را تشریح کرد و گفت: حتما مسایل سیاسی و امنیتی مشترک محور یکی از محورهای این سفر خواهد بود زیرا با توجه فضای حاکم در عراق این مساله بیش از هر زمان دیگری قابل توجه است. 

وی افزود: وجود داعش، اقدامات تهاجمی گسترده و مخالفت‌های موجود در عراق در کنار نارضایتی برخی از قدرت‌های منطقه از نزدیکی شیعیان عراق و ایران باعث می‌شود حفظ امنیت فردی از جمله مسایل مهمی است که باید با تدبیر مقامات دو کشور تامین شود. 

به گفته وی این سفرهای و ملاقات‌ها می‌تواند به کسانی که نقش ایران را در عراق حاشیه ایی می‌دانند نشان دهد که جمهوری اسلامی در عراق کنونی نقشی بیش از حاشیه ایی بودن، دارد و به نوعی در آینده و سرنوشت این کشور ذی نفع است. 

باوند در ادامه گفت: از مسایلی که انتظار می‌رود مسئولان ایرانی و عراقی به آن بپردازند، موضوع قیمت نفت است. زیرا هر دو کشور از کاهش قیمت نفت متضرر شده‌اند و از این جلسات می‌توان در راستای یک چاره جویی برای برخورد با این مشکل استفاده کرد. تردیدی نیست که عراق برای بازسازی خود به درآمدهای نفتی نیازمند است و ایران نیز در شرایط تحریمی کنونی از کاهش قیمت نفت که حتما بر ادامه برنامه‌های اقتصادی دولت اثر دارد، متضرر می‌شود لذا وجود منافع مشترک در این خصوص باعث می‌شود که پرداختن به این موضوع دور از انتظار نباشد.  

این کار‌شناس مسایل بین المللی افزود: توسعه روابط اقتصادی با توجه به همسایگی و نزدیکی مسافتی نیز در روابط دو کشور جایگاه قابل اهمیتی دارد. 

باوند همچنین گفت: علی رغم وضعیت کنونی عراق شاهدیم که از کمیت زوار ایرانی کاسته نشده است و تامین امنیت آنان یکی از مسایل مهمی است که باید مورد بررسی قرار گرفته و راهکار مناسبی برای آن یافت شود. علاوه بر این داعش یک بار تا بیست مایلی مرزهای ما پیش آمد و از همین رو حفظ حریم مرز‌ها برای ایران بسیار مهم است. 

به گفته وی کمک به عراق در مبارزه با داعش و همچنین مسایل دیگری که نیاز به همکاری‌های اطلاعاتی دو کشور دارد از جمله مواردی است که حتما در دیدارهای اینچنینی مورد توجه واقع می‌شود. انفجارهایی که تاکنون بار‌ها در مناطق شیعه نشین صورت گرفته است از جمله این موارد است که با هماهنگی وزارت خانه‌های اطلاعاتی دو کشور حل می‌شود و این دیدار زمینه این هماهنگی را فراهم می‌کند. 

این کار‌شناس مسایل بین الملل با اشاره به رقابت‌های منطقه ایی، گفت: در حالی که عربستان به شکل‌های گوناگون خواستار کاهش حوزه نفوذ ایران در منطقه است، سیاست‌های ایران در راستای افزایش تعاملات با این کشور‌ها و گسترش نفوذ است. از همین رو این کشور که بعد از دوران نوری المالکی و در دولت تازه روابط دیپلماتیکی با عراق برقرار کرده است از نزدیکی ایران و عراق استقبال نکرده و از اهرم افزایش تولیدات نفتی خود بهره می‌گیرد تا فشار اقتصادی بیشتری بر ایران وارد کند. 

با همه این‌ها رقابت منطقه ایی و ضرورت حفظ امنیت کشور مهم‌تر از آن است که جمهوری اسلامی در مقابل عربستان کوتاه آمده و از گسترش تعاملات خود در منطقه خصوصا با عراق صرف نظر کند. سفر معاون اول رییس جمهور به عراق نیز در همین راستا صورت می‌گیرد. 

ملاقات با مقامات ارشد عراق، امضای موافقت نامه‌ها و اسناد رسمی بین دو کشور، شرکت در کمیسیون عالی مشترک ایران و عراق، بازدید از نمایشگاه اختصاصی جمهوری اسلامی ایران در بغداد و دیدار با مراجع عظام تقلید در نجف و زیارت عتبات عالیات از برنامه‌های سفر سه روزه جهانگیری به است.

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.
hansen_html_code