-
چهارشنبه, ۱۵ بهمن ۱۳۹۳، ۱۰:۰۶ ق.ظ
-
۸۰
حذف یارانه نقدی پر درآمدها چالش بزرگی برای دولت یازدهم محسوب می شود.چالشی که محمود احمدی نژاد زیر بار انجام آن نرفت تا سرمایه اجتماعی خود میان مردم را از دست ندهد و حسن روحانی نیز نمی خواست زیر بار انجام دادن آن برود، آن هم در شرایطی که با کاهش قیمت نقت، کشور با کمبود بودجه فراوان مواجه است و درآمد ناشی از حذف یارانه بگیرهای ثروتمند می تواند گره بسیاری از مشکلات را باز کند.
به همین دلیل بود که حسن روحانی در آخرین سخنان یارانه ای خود تاکید بر سخت بودن شناسایی پردرآمدها کرد.
همین چند وقت پیش بود که حسن روحانی، رئیسجمهوری بر عدم پرداخت یارانه نقدی به اقشار ثروتمند تاکید کرد و گفت: اخیرا راجع به یارانهبگیرها بحث میشود و حرف در اینباره زیاد است، راجع به یارانه عدهای که نیاز ندارند نباید بگیرند و این موردنظر همه است اما چگونه این مساله را کشف کنیم که چه کسانی نیازمند هستند و چه کسانی نیازمند نیستند؟
وی اضافه کرد: شناسایی افرادی که نیازمند نیستند کار سختی است. البته ۵۰ در صد این افراد راحت شناسایی میشوند اما در شناسایی ۵۰ درصد دیگر مشکلات فراوانی وجود دارد و باعث قضاوت در جامعه میشود.
روحانی با بیان اینکه عدهای برای دریافت یارانه شناسایی شدهاند و حتی به آنها یارانه کالایی میدهیم و عدهای نیز شناسایی نشدهاند، خاطرنشان کرد: ما یک سیستم اطلاعاتی جامع برای ۸۰ میلیون جمعیت ایرانی نداریم، میگویند به ایرانیان خارج از کشور یارانه ندهید اما عدهای از این خارجیها مریض هستند و برای درمان از کشور خارج شدهاند یا عدهای دیگر کارگر یا دانشجو بودهاند که خارج رفتهاند پس راحت نیست.
این در حالی است که اوایل فروردین ماه امسال، وزیر اقتصاد روحانی یعنی علی طیب نیا، در جواب سوالی در مورد حذف دهکهای بالا از دریافت یارانه اعلام کرده بود: براساس قانون بودجه سال 93 دولت مکلف شده است از افراد متقاضی نیازمند برای دریافت نقدی ثبتنام کند و ثبتنام از اواسط فروردین شروع میشود .در شرایطی هستیم که اطلاعات نسبتا قابل توجهی در خصوص دهکهای درآمدی بالای جمعیتی داریم و اگر کسانی که واقعا نیازمند دریافت یارانه نباشند و ثبتنام کنند برای دولت این امکان وجود دارد که در مرحله بعد آنها را شناسایی و حذف کند ولی خواست دولت این است که این کار به صورت داوطلبانه از سوی مردم انجام شود و مطمئنیم که این اتفاق خواهد افتاد چون مردم خوب ایران تا به حال کمال همکاری را با دولت داشتهاند و اگر توفیقی برای دولت به دست آمده است در پرتو رابطه خوب و اعتمادی است که بین مردم و دولت برقرار است. تا به این ترتیب حذف یارانه بگیرهای پردرآمد جدی تر شود و بر اساس گفته های وزیر اقتصاد ، دولت پردرآمدها را شناسایی کرده است.
بعد از آن هم زمزمه های حذف یارانه نقدی با فرم های خوداظهاری جدی تر شد و علی طیب نیا، وزیر اقتصاد 21 فروردین ماه و در روزهای آغاز ثبت نام برای یارانه نقدی، قاطعانه در صحن علنی مجلس از شناسایی 10میلیوننفر از افراد پردرآمد خبر داد که در صورت ثبتنام برای دریافت یارانه، توسط دولت حذف خواهند شد .
در این میان اما با گذشت بیش از یک سال از روی کار آمدن دولت روحانی حالا با بالاگرفتن فشار رسانهها و بهارستاننشینان، دولت یازدهمی ها رویه تازه ای در پیش گرفتند و ان انداختن توپ بازی یارانه ای به زمین مجلس است.
به تازگی، محمد باقر نوبخت معاون برنامهریزی روحانی از بهارستان نشین ها خواسته لیست پردرآمدها را به دولت بدهند تا این اتفاق به خواست مجلس صورت بگیرد و این در حالی است که پیش از این دولتی ها از شناسایی پردرآمدها سخن می گفتند.
در هر حال موضعگیریهای نوبخت وسایر دولتی ها در چند وقت اخیر نشاندهنده این مهم است که دولت نه در کوتاهمدت و نه در بلندمدت هیچ برنامهای برای حذف یارانه ثروتمندان ندارد.
در نهایت اما، اظهارات چند وقت اخیر نوبخت و تلاش معاون پارلمانی رئیس دولت برای همراهکردن مجلسیها به تصمیم کمیسیون تلفیق مجلس مبنی بر حذف پردرآمدها در سال آینده ختم شد تا به گفته عضو کمیسیون تلفیق مجلس، حذف یارانه خانوارهای با درآمد بالای 5/2 میلیون تومان در سال 94 اجرایی شود.
غلامعلی جعفرزاده در توضیح چرایی این مصوبه مجلس گفت: بر اساس مصوبات دیروز کمیسیون تلفیق، خانوارهای با درآمد بیش از 25 میلیون ریال پس از احراز سازمان هدفمندسازی یارانهها، از دریافت یارانه محروم خواهند شد و صرفهجویی حاصل از حذف خانوارها در هر استان، برای ایجاد اشتغال مولد و کمک به بنگاههای تولیدی همان استان به مصرف خواهد رسید.
همچنین، محمدمهدی مفتح، سخنگوی کمیسیون تلفیق با بیان اینکه تا ۳۷ هزار میلیارد تومان برای پرداخت یارانه نقدی و غیرنقدی موضوع ماده ۷ هدفمندی تعریف شده است، گفته: بر این اساس چهار گروه میتوانند یارانه دریافت کنند:
۱- کلیه خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی یارانه میگیرند.
۲ـ عشایر و خانوارهای ساکن روستاها
۳ـ کلیه بازنشستگان کشوری و تأمین اجتماعی مشروط به اینکه حداکثر مستمری تا ۲.۵ میلیون باشد.
۴ـ کلیه خانوارهایی که برای سازمان هدفمندی احراز شده و درآمد ماهانه آنها زیر ۲.۵ میلیون تومان است.
وی ادامه داده: همچنین مقرر شد، از محل صرفهجویی حذف خانوارهای پردرآمد، اعتبار آن در هر استان به بنگاههای تولیدی همان استان و ایجاد اشتغال مولد اختصاص یابد.
مفتح تأکید کرده: یارانه نقدی همان ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان خواهد بود و خانوارهای یارانهبگیر میتوانند به جای دریافت یارانه نقدی، یارانه سود تسهیلات مسکن تا یک و نیم برابر یارانه نقدی بگیرند.اما با وجود این سخنان هنوز معلوم نیست دولت چگونه می تواند چالش شناسایی پر درآمدها را به گونه ای حل کند که به قول معروف نه سیخ بسوزد و نه کباب.