توافق هسته‌ای نزدیک است

  • ۱۴۶
ایران و ۱+۵ حدود سه ماه از ۷ ماه و ۷ روز تمدید گفت‌و‌گوهای هسته‌ای به منظور رسیدن به توافق جامع هسته‌ای را از دست داده‌اند و هنوز به مرحله‌ای برای اعلام دستیابی به این توافق نرسیده‌اند.
 
سوم آذرماه سال جاری ایران و کشورهای عضو گروه ۱+۵ در وین، توافق کردند که به منظور کاهش اختلافات و سوتفاهمات به منظور رسیدن به توافق جامع نزدیک به ۷ ماه دیگر با یکدیگر گفت‌و‌گو کنند. 

بر اساس این توافق مقرر شد که دو طرف ابتدا ظرف ۴ ماه به توافق سیاسی با درک کامل خطوط قرمز یکدیگر برسند و در ادامه با حصول توافق سیاسی وارد مرحله گفت‌و‌گو‌ها درباره مسائل فنی و فراهم کردن زمینه توافق جامع و نهایی شوند. 

از این رو انتظار می‌رود که تا اسفند ماه ایران و ۱+۵ بتوانند به توافق سیاسی دست یابند که این توافق می‌تواند تا حدود زیادی مسیر دست یابی به توافق جامع و نهایی را هموار کند. 

شتاب مذاکرات در هفته‌ای اخیر، انجام رایزنی‌ها و مذاکرات گسترده چه در سطح معاونان و کار‌شناسان و چه در سطح وزرای خارجه حکایت از آن دارد که دو طرف هم عزم خود را جزم کرده‌اند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن حداقل به توافق سیاسی و بعد توافق جامع و نهایی دست پیدا کنند. 

ناظران مذاکرات هسته‌ای هم با درک این اراده و ارزیابی شواهد به این نتیجه رسیده‌اند که توافق هسته‌ای میان ایران و گروه ۱+۵ نزدیک است. 

در همین حال وزیر امور خارجه عمان که کشورش میزبان مذاکرات ایران و آمریکا نیز بوده است، می‌گوید همه نشانه‌ها از نزدیک بودن توافق هسته‌ای میان ایران و «۱+۵» حکایت می‌کند. 

به گزارش فارس، «یوسف بن علوی» وزیر امور خارجه عمان، توافق هسته‌ای میان ایران و گروه موسوم به «۱+۵» را نزدیک دانست و گفت که این توافق در مارس (فروردین) یا نهایتا ژوئن (خرداد- تیر) به دست خواهد آمد. 

بن علوی در گفت‌وگو با شبکه خبری «سی‌ان‌ان» با این مطلب گفت: توافق در راه است. چرا که به نفع همه است. چنین توافقی از وقوع بسیاری از بحران‌ها در آینده پیشگیری می‌کند. 

رادیو اسرائیل هم در خبری مدعی شد که دیپلمات‌های اروپایی به مقامات اسرائیلی گفته‌اند ایران و آمریکا به توافقی نزدیک شده‌اند که طبق آن واشنگتن ابقای بخش بزرگی از سانتریفیوژ‌های ایران را می‌پذیرد و تهران نیز ثبات منطقه‌ای را تضمین می‌کند. 
 
به گفته مقامات اروپایی، «جان کری» وزیر خارجه آمریکا و محمدجواد ظریف همتای ایرانی او، افزایش تعداد سانتریفیوژهایی که ایران می‌تواند نگه دارد را مورد بررسی قرار داده‌اند. در ازای آن، ایرانی‌ها وظیفه دارند از نفوذ خود برای تضمین آرامش در عراق، افغانستان و سوریه استفاده کنند. 

مقامات اسرائیلی به نقل از دیپلمات‌های اروپایی بیان کردند آمریکا در هفته‌های اخیر در مذاکرات با ایران امتیازاتی زیادی داده است تا جایی که مایل است به تهران اجازه دهد، ۶۵۰۰ سانتریفیوژ را فعال نگه دارد و همزمان تحریم‌هایی را که طی یک دهه گذشته به اقتصاد ایران آسیب رسانده، لغو کند. 

این ادعای رادیو اسرائیل در حالی مطرح شد که چندی پیش، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در واکنش به مخالفت‌های کاخ سفید با سفرش به آمریکا و سخنرانی علیه مذاکرات هسته‌ای در کنگره مدعی شده بود که «به احتمال زیاد قدرت‌های بزرگ و ایران در هفته‌های آینده به توافقی هسته‌ای می‌رسند. این توافق باعث می‌شود ایران به کشوری قادر به ساخت سلاح هسته‌ای تبدیل شود. این موضوع موجودیت اسرائیل را به شدت در معرض خطر قرار می‌دهد.» 

او ادعا کرده بود که «من تعهد اخلاقی دارم تا از هر فرصتی برای مطرح کردن مسئله‌ای ایران که علیه اسرائیل خطر نابودگری است استفاده کنم.» 

نگرانی اسرائیلی‌ها درباره نزدیک شدن توافق هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ در حالی است که اختلافات اصلی و اساسی از جمله ظرفیت غنی سازی و ترتیب، توالی و چگونگی رفع تحریم‌های اعمال شده علیه ایران همچنان پابرجا است. 

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران هم در جریان سفر به آفریقا در نشست خبری مشترک با وزیر مشاور و کفیل وزارت خارجه اوگاندا با اشاره به مذاکرات ایران و ۱+۵، باقی ماندن این دو اختلاف را مورد تایید قرار داد. 

ظریف گفت: دو موضوع صلح آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران و لغو کامل تحریم‌ها اگر در متن نهایی گنجانده شود، می‌توان به توافق دست یافت.
تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.
hansen_html_code