-
دوشنبه, ۱۳ بهمن ۱۳۹۳، ۰۹:۴۷ ق.ظ
-
۱۳۵
قیمت نفت در آخرین ماه سال گذشته میلادی به رکورد عجیب 59 دلار رسید تا تصمیم گیران دولت تدبیر و امید را همچنان در اصلاح یا عدم اصلاح بودجه 94 با تردید مواجه کند.
فارغ از توطئه آشکار نفتی آل سعود و مقامات آمریکا، به نظر می رسد برخی اظهارات و سیاستهای های داخلی نیز در سقوط دفعی بهای نفت بی تاثیر نبوده است.
از جمله این سیاستگذاری ها و اظهارات، به شخص وزیر نفت دولت یازدهم باز می گردد.
شیخ الوزرای کابینه تدبیر و امید به محض دریافت رای اعتماد لرزان خود از مجلس، بر سیاست افزایش تولید و صادرات نفت تاکید کرد و بر اساس هدفگذاری خود اعلام کرد که کشور توان تولید 4.7 میلیون بشکه نفت در سال 96 را خواهد داشت.
بیژن زنگنه حتی در پاسخ به کسانی که اجازه صادرات نفت ایران را بر اساس توافق ژنو محدود می دانستند، تاکید کرده بود: "ایران هیچ توافقی در مورد میزان صادرات نفت در ژنو نداشته و ما هیچ محدودیتی را برای صادرات نفت خود که از جایی دیگر دیکته شود، نمی پذیریم و با حداکثر توان هم صادر خواهیم کرد."
زنگنه در اردیبهشت ماه امسال در حاشیه چهارمین اجلاس بین المللی انرژی در مسکو گفت ایران روزانه ۱.۵ میلیون بشکه نفت خام صادر می کند.
با این وجود، شاید عجیب ترین اظهارات وزیری که مورد عنایت ویژه حسن روحانی قرار دارد، در آذرماه 92 و در نشست وزیران اوپک در وین بیان شده باشد.
زنگنه در پاسخ به سوال بی بی سی فارسی درباره میزان تولید ایران گفته بود "در صورت لغو تحریمهای بینالمللی، تولید روزانه نفت ایران به سطح ۴ میلیون بشکه افزایش مییابد، حتی اگر این روند باعث شود قیمت هر بشکه نفت به ۲۰ دلار برسد."
او همچنین درباره واکنش احتمالی بازار جهانی در قبال افزایش تولید نفت ایران و کاهش احتمالی قیمتهای نفت خام گفت: "این، مشکل آن دسته کشورهایی است که نفت اضافی وارد بازار میکنند."
بی بی سی سپس با زیرکی و در جستجوی موضع عربستان در قبال گفته های مدبرانه(!) زنگنه، نوشت: "این اظهارت وزیر نفت ایران، ابراز تعجب محمد نعیمی، وزیر نفت عربستان سعودی را به دنبال داشت. او گفت که اگر قیمت هر بشکه نفت دوباره به سطح ۲۰ دلار برسد، تولید برخی از انواع نفت خام دیگر اقتصادی نخواهد بود و با توقف تولید این نوع نفت خام، بازار جهانی با کمبود شدید روبهرو میشود."
واکنش جدی تر عربستان و آمریکا، چند ماه بعد خود را نشان داده به گونه ای که پس از اظهارات زنگنه، قیمت نفت اوپک، 7 ماه روال طبیعی و بدون رشد یا کاهش قیمت را طی کرد و سپس با افت بی سابقه ای، فقط در 5 ماه، به نصف بهای اولیه نزدیک شد.
نفت اوپک پس از اظهارات وزیر نفت از 107.67 دلار در آذرماه سال گذشته به 59.46 دلار در آذرماه امسال رسید! آیا تدبیر(!) شیخ الوزرا تاثیری در سقوط قیمت نفت نداشته است؟