اتحاد شرق علیه غرب

  • ۲۲۱

روز گذشته خبرگزاری رنهاپ گزارش داد که رهبر کره شمالی گفت: «کشورش برای هرگونه جنگ حتی جنگ اتمی خود را آماده کرده است.» مدتی قبل بود که اوباما بعد از حملات سایبری کره شمالی به آمریکا وعده سقوط رژیم کره شمالی را داده بود. در این شرایط رهبر کره شمالی می‌گوید که «تمایلی برای نشستن بر سر میز مذاکره با سگ های هار و وحشی ندارد.»


اما این همه ماجرا نیست. کیم چن این رهبر جوان کره شمالی اعلام کرده که قصد دارد در جشن هفتادسالگی پیروزی در جنگ جهانی دوم به مسکو سفر کند. این جشن که قرار است نهم ماه مه 2015 برگزار شود از جهات دیگری نیز دارای اهمیت است.
به طور طبیعی سفر رهبر کره شمالی به پایتخت روسیه می تواند فرصت های جدیدی را برای کره‌شمالی فراهم کند. . گیورگی تولارایا مدیر مرکز استراتژی روسیه در آسیا وابسته به انستیتوی اقتصاد آکادمی علوم و استاد دانشگاه روابط بین الملل مسکو، بر این باور است که این سفر فرصتی است تا کره شمالی با متحدان «اصلی» خود یعنی مسکو و پکن از نزدیک گفت‌وگو کند. وی  می‌گوید: «سفر کیم چن این به روسیه یک اتفاق غیرمعمول است. حتی اگر مسکو اولین کشور برای سفر او به خارج از کره هم نباشد، به هر صورت در برنامه سفرهای رهبر کره قرار دارد و فرصتی خواهد یافت تا با شرکای اصلی خود یعنی روسیه و احتمالا چین از نزدیک گفتگو کند. در مناسبات میان کره شمالی با هر دو کشور یعنی روسیه و چین مسایل زیادی روی هم انباشته شده اند.»

واسطه‌گری مسکو میان کره و چین
مسکو تلاش می‌کند تا واسطه‌ای باشد میان کره شمالی  و چین به عنوان متحد اصلی. روابط پکن و پیونگ‌یانک از زمانی دچار اشکال شد که کیم چن ایر رهبر قبلی کره شمالی درگذشت. بعد از آن بود که رئیس جمهور چین به جای سفر به کره شمالی به کره جنوبی سفر کرد. از طرف دیگر چین تلاش می‌کرد تا قوانین جدیدی را به رهبر جوان کره شمالی دیکته کند. این روند اما به مزاق او خوش نیامد و روابط این دو کشور در حالتی از سکون باقی ماند.
مدیر مرکز استراتژی روسیه در آسیا به رادیو صدای روسیه گفته که لازم بود دیر یا زود دو کشور چین و کره از این شرایط خارج شوند. وی تاکید می‌کند:  کیم چن این چندان مایل نیست به چین برود و چینی ها هم چندان مایل به دعوت او نیستند. در چنین شرایطی سفر رهبر کره به مسکو در حکم پلی خواهد بود که چین و کره را به هم متصل می کند. چین شریک اصلی و حامل اصلی کره شمالی به شمار می رود
برخی اعتقاد دارند که شرایط موجود به نفع روسیه نیست، زیرا سفر کیم چن این به مسکو ممکن است باعث نارضایتی چین شود. بهر حال، مناسبات استراتژیک روسیه با چین مهم تر است.

دیداری که آمریکا با آن مخالف است
اما مهمتر از مساله اتحاد چین کره و روسیه، بحث دیدار رهبر دو کره در مسکو است. آنطور که مشخص است آمریکا به هیچ عنوان راضی به سفر رهبر کره جنوبی به مسکو نیست.
گیورگی تولارایا می‌گوید: اما مساله ای که بیشتر باعث تحریک می شود، ملاقات کیم چن این با پاک کین خِ رهبران دو کره در مسکو است. تا جایی که من می دانم، امریکایی ها فشار زیادی روی کره جنوبی وارد کرده اند تا رییس جمهور کره جنوبی به مسکو نرود. بهانه فرمالیته کره مبنی بر این که کره عضو ائتلاف ضدهیتلری نیست، در این جا مطرح شده. کره جنوبی در آن زمان اصلا وجود نداشته است. به نظر می رسد که امریکایی ها نمی خواهند روسیه نقشی در برقراری روابط دو کره داشته باشد. امریکایی ها به طور حتم نمی خواهند که رییس جمهور کره جنوبی و در اصل متحدین نزدیک آنها به نحوی از روسیه حمایت کنند و در جشن هفتاد سالگی پیروزی بر آلمان فاشیزم حضور داشته باشند.
اگر پاک کین خ، با تمام این احوال راهی مسکو شود، آنوقت یک حادثه بی سابقه رخ داده است. حتی اگر نشست دو کره در فرمت غیرکامل هم انجام بگیرد، آنوقت رهبران دو کشور می توانند با هم آشنا شده و گفتگو کنند. شاید حتی با پوتین در ملاقات سه جانبه و یا چهار جانبه با حضور سی زین پیان حاضر شوند. این فرمت کمک می کند که پیشنهادات جدی در مساله صلح و امنیت در کره شمالی طرح شده و توافقاتی روی آن انجام گیرد و حتی می توان به امریکا و ژاپن هم طرحی توافق شده برای غیراتمی ساختن و تامین امنیت در شبه جزیره کره پیشنهاد کرد.
این کارشناس روسیه معتقد است که مسکو تمایل کره‌جنوبی و مسکو تمایل دارند تا خط ریلی و خط لوله گاز را از روسیه و صحرای سیبری تا بندر پوسان در کره انتقال دهند. در این میان تنها رضایت و همراهی کره شمالی است که باید حاصل شود. اتفاقی که روسها به آن «طرح پیروزی» لقب داده و حاکی از نگاهشان به شرق به جای غرب است. اتفاقاتی که در یک سال گذشته بر سر اوکراین صورت گرفت باعث شد تا نگاه مقامات روس از غرب به سمت شرق چرخش پیدا کند.
کره شمالی آرام آرام ارتباطات خود را با دنیا برقرار می کند و به سوی همکاری با دیگر کشورهایی می رود که آماده شروع این همکاری ها هستند. علاوه بر این، کیم چن این در حال حاضر آرام آرام رفورم هایی را صورت می دهد، اما فشار زیادی را از طرف نظامیان و محافظه کاران خود تجربه می کند. روس‌ها معتقدند که اولین حضور رهبر کره شمالی در مسکو می تواند برای دریافت تضمین هایی در برخی مسایل از سوی قدرت های بزرگ مهم تلقی شود و از روند انجام اصلاحات حمایت شوند.

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.
hansen_html_code