«سیرک عثمانی» یا نمایش قدرت؟

  • ۸۰

یک سال می‌شود که اردوغان سمت نخست وزیری را پس از 12 سال حکومت به احمد داووداغلو واگذار کرد و به ریاست‌جمهوری رسید. او جای عبدالله گل را گرفته بود. سیاستمداری آرام که پیش اردوغان نزدیک به یک سال نخست‌وزیر ترکیه بود.

در ساختار سیاسی ترکیه، ریاست‌جمهوری  در امور اجرایی دخالت بسیار کمی دارد. با این حال اردوغان همچنان قدرتش را به نمایش می‌گذارد. او که مدتی قبل به کاخ جدیدش نقل مکان کرده است مراسم استقبالی را از محمود عباس برگزار کرد که متفاوت بودنش آن را در معرض دید قرار داد. بار دیگر اردوغان توانسته توجهات را به خود جلب کند. نه عبدالله گل و نه داووداغلو هنوز نتوانستند از زیربار سایه سنگین اقتدار اردوغان خارج شوند.
نخست‌وزیری او تازه آغاز شده بود که زمزمه های بازسازی امپراتوری عثمانی شنیده شد. حالا اردوغان در حالی از عباس استقبال می‌کند که به افتخار ورود او 21 گلوله توپ شلیک شده و 16 سرباز به شکل سربازان دولت‌های قدیم عثمانی در مراسم استقبال حاضر می شوند.
گارد استقبال لباس 16 دولت ترکیه در طول تاریخ را به تن کرده بود. برنامه‌ای که در طول تاریخ جمهوری ترکیه بی سابقه بود.
این مدل استقبال جدیدی است که اعمال شده است. شاید پیشینه آن را بتوان به نوعی دیگر در باستان‌گرایی محمدرضا پهلوی مشاهده کرد. جایی که او جشن‌های دوهزاروپانصدساله را با شبیه سازی سربازان دوران‌های مختلف ایران باستان برگزار کرده بود.
منابع رسمی در ترکیه گفته اند که این 16 سرباز نمادی از 16 حکومت مهم در تاریخ ترک تباران هستند که از امپراتوری هون ها در سده دوم قبل از میلاد تا حکومت های سلجوقیان و گورکانیان و در نهایت امپراتوری عثمانی را شامل می شود.
 تصاویر مراسم که پخش شد، با واکنش زیادی شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های خبری در ترکیه و جهان روبه‌رو شد. بعضی از کاربران اردوغان را به تلاش برای زنده کردن خاطره شکوه و جلال دوران عثمانی متهم کردند.
 قدری گورسل، روزنامه نگار شناخته شده ترکیه ای در توییتر نوشت:‌ "سیرک عثمانی در کاخ."


گروهی دیگر دست به کار شدند و با دستکاری این تصویر با کمک نرم افزارهایی مانند فتوشاپ، عکس بعضی از شخصیت های تخیلی فیلم ها را به آن اضافه کردند.
در یکی از تصاویر دستکاری شده، قهرمانان جنگ ستارگان در کنار اردوغان و مهمانش دیده می شوند. در عکسی دیگر، اردوغان در میان شخصیت های مجموعه ارباب حلقه ها قرار گرفته است.
حواشی دیدار اردوغان با محمود عباس در کاخی رخ داد که افتتاحش در اکتبر گذشته با جنجال به همراه بود.
 حدود ۶۰۰ میلیون دلار برای ساخت این کاخ که ۱۱۵۰ اتاق دارد،‌ هزینه شده و اردوغان آن را نماد ترکیه جدیدی می داند که در حال بناست.  اما مخالفان آن را تصویر حکومتی می دانند که آن را به حرکت به سوی خودکامگی متهم می کنند.


آنها همچنین اردوغان را متهم می کنند که با بزرگ کردن جلوه های دوران عثمانی سعی در تضعیف دستاوردهای حکومت سکولار در ترکیه دارد.
اما این تنها اقدام اردوغان برای بازگشت به گذشته نبود. او اخیرا دستور داد تا رسم الخط گذشته این کشور که شبیه حروف فارسی و عربی است و در دوران آتاتورک تغییر یافته بود، بار دیگر تدریسش در مدارس اجباری شود.
حرکت‌های سیاسی اردوغان در سالهای اخیر نیز پرده از تمایل وی به احیای دوران امپراتوری عثمانی را به نمایش می‌گذاشت. جایی که او تلاش کرد بر موج انقلاب‌های عربی سوار شده و از مصر تا لیبی و سوریه تاثیرگذار بود. اما این روند با سد بزرگی در سوریه روبه رو شد. اصرار اردوغان بر تغییر اسد در سوریه منجر به ظهور پدیده داعش شد. گروه تروریستی که با حمایت‌های لجستیکی و اطلاعاتی ترکیه تلاش می‌کرد حکومت اسد را سرنگون کند، حالا از کنترل دولت ترکیه نیز خارج شده است. با اینحال عطش اردوغان برای تاثیرگذاری در منطقه و به‌ویژه کشورهایی که روزگاری جزو ممالک دولت عثمانی به حساب می‌آمدند، سیری ناپذیر است.

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.
hansen_html_code