-
چهارشنبه, ۲۴ دی ۱۳۹۳، ۰۱:۴۸ ب.ظ
-
۸۴
روابط ریاض و تهران از مدت ها پیش هیچگاه در باطن دوستانه نبود، اگرچه در بعضی از اوقات در ظاهر دوستانه و همکاری جویانه به نظر می رسید. اگرچه در دولت جدید تلاش های فراوانی برای بهبود این رابطه انجام شده است اما تاکنون هیچ نشانی از بهبود روابط میان دو کشور دیده نمی شود.
یکی از نشان های روابط دوستانه میان کشورها فعالیت ها ی گسترده سفارت خانه ها در پایتخت های دو کشور است. حال این که گزارش ها نشان می دهد که نزدیک به هشتماه پیش «عبدالرحمان بنغرمانالشهری»، آخرین سفیر عربستان در ایران، تهران را ترک کرد و دیگر به تهران بازنگشت.
« بنغرمانالشهری»، آخرین سفیر ریاض در تهران، اواخر بهمن سال٩٢ منصوب شد؛ ولی چندی نگذشت که دوباره به ریاض فراخوانده شد. مقامات عربستانی بهطور رسمی در مورد ترک سفیر عربستان از تهران اعلام کردند که بن غرمان الشهری برای ماموریت دیگری تعیین شده است و مامورت وی در تهران خاتمه پیدا کرده است؛ اما ظاهراً موضوع چیز دیگری بوده است.
در ابتدا که این اتفاق افتاد در خبرهای غیر رسمی بیان می شد که سفیر عربستان در دیدار با اکبر هاشمیرفسنجانی پیشانی وی را میبوسد و علت فراخوانی سفیر، همین بوسه بوده است. از آنزمان تاکنون ریاض در تهران سفیر ندارد ، اما خبرهای رسمی حاکی از آن است که عربستان سفیر جدید خود در تهران را معرفی کرده است و وی به زودی به تهران می آید.
حال بعد از گذشت چند ماه از خروج غیر متعارف سفیر عربستان از تهران، حسین امیر عبداللهیان معاون عربی و آفریقایی وزارت خارجه در گفت و گو با روزنامه شرق پشت پرده خروج سفیر عربستان از تهران را به صراحت بیان کرده است.
وی در این گفت و گو می گوید:« برخی از سفرای کشورهای عربی در تهران همچنین برخی از مقامات کشورهای عربی در منطقه از چندهفته قبل مطالبی به ما منعکس کرده بودند که سفیر عربستان در تهران بهدلیل عدمرعایت پروتکلهای کشور خودش و سوالاتی که برای مقامات کشورش ایجاد شده به ریاض فراخوانده شده. ظاهرا سفیر عربستان که دیدار خوب و مثبتی با آقای هاشمیرفسنجانی داشتند، در پایان ایندیدار، گویا پیشانی آقای هاشمیرفسنجانی را بوسیدند. آن سفرا یا مقامات کشورهای عربی برای ما توضیح دادند که این اقدام سفیر، در حوزه پروتکلیشان و حفظ شوونات کشورشان سوالاتی در ریاض ایجاد کرده، به این دلیل این فرد را برگرداندهاند.»

در واقع شواهد رسمی و غیر رسمی نشان می دهد که یک بوسه بر پیشانی هاشمی باعث بازگشت سفیر عربستان به کشورش می گردد. جالب این است که عده ای از تحلیلگران در روزهای اخیر معتقدند که یکی از راه های بهبود روابط میان دو کشور میانجیگری آقای هاشمی به سبب دوستی وی با سران آل سعود است.
مشخص شدن پشت پرده بازگشت سفیر عربستان نشان می دهد که مشکلات فعلی عربستان و ایران فراتر از روابط دوستانه شخصی است و به راحتی قابل ترمیم نیست. حال فقط باید به سفیر جدید عربستان که احتمالاً به زودی به تهران سفر خواهد کرد؛ توصیه کرد مواظب باشد که پیشانی کس دیگری را نبوسد؛ چرا که ممکن است دوره سفارتش حتی به چند ماه هم نرسد!