-
جمعه, ۱۹ دی ۱۳۹۳، ۰۷:۴۸ ب.ظ
-
۱۳۱
ژنرال دمپسی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا امروز در سخنانی در رابطه با اقدامات ایران در عراق گفته: اقدامات ایران در عراق تاکنون تهدیدی علیه نیروهای آمریکایی و فعالیتهای آنها نبوده است.
این درحالی است که با ظهور داعش ایران بیشترین کمک را به ارتش عراق در مقابل با این نیروهای تروریستی داشته است. در مقابل اما آمریکا بارها به بهانههای واهی و دروغین کمکهای زیادی را به این گروه انجام داده است. دوماه گذشته آمریکا در جریان عملیاتی برای انتقال سلاح به نیروهای کرد مبارز علیه داعش، اعلام کرد که این محمولهها اشتباها در مواضع داعش فرود آمده است. انتقاد به این شیوه دوگانه و مزورانه در مقابله با داعش حتی در سخنرانی مقام معظم رهبری نیز دیده شد.
با این حال دمپسی میگوید که اطلاعات درباره فعالیتهای ایران در عراق را ارتش این کشور در اختیار آمریکا قرار داده است.
ژنرال آمریکایی میگوید: این اقدامات تاکنون تهدیدی علیه نیروهای آمریکایی و فعالیت آنها نبوده است.» در ادامه اما با چرخشی اعلام میکند: «اما اگر این وضعیت تغییر کند آمریکا نیز رویکرد نظامی خود را تغییر خواهد داد.»
رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا با اشاره به رابطه ایران و عراق تاکید کرد: آمریکا به دقت این رابطه را زیر نظر دارد
وی همچنین گفته : آمریکا به دنبال یافتن راههایی برای افزایش کمک به نیروهای امنیتی عراق شامل کمک از طریق مقابله با بمبهای کنار جادهای است.
حضور دیپلماتهای مهم آمریکا در دور جدید مذاکرات
این درحالی است که ایران وآمریکا آماده می شوند تا در روزهای 15 تا 17 ژانویه (25 تا 27 دی ماه) دیدارهای دوجانبهای را در چارچوب گفتوگوهای ایران و غرب در ژنو برگزار کنند.
از طرف آمریکا وندی شرمن به عنوان سرپرست تیم مذاکره کننده به ژنو خواهد رفت و همچنین مسئولیت مذاکرات را طبق روال گذشته همچنان کاترین اشتون مسئول سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا برعهده خواهد داشت. از طرف ایران اما هنوز مشخص نیست چه تیمی به مذاکرات اعزام خواهند شد.
جین ساکی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از حضور برنز، معاون وزیر امور خارجه و جیک سولیوان مشاور ارشد دولت آمریکا در میان تیم اعزامی به ژنو خبر داده است. حضور این دو دیپلمات که در مقاطع مختلف و مهم نیز با تیم ایرانی به مذاکره نشستن اهمیت مذاکرات را بیشتر خواهد کرد. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره این تصمیم توضیح میدهد: . من فکر می کنم این تصمیمی بوده که اکنون اعلام شده است و به ما فرصت میدهد تا رایزنی های بیشتری داشته باشیم.
جین ساکی درباره دور بعدی مذاکرات اما تاریخ مشخصی را ارائه نمیکند و معتقد است آمریکا این موضوع را به اتحادیه اروپا واگذار کرده است.
بازی دوگانه آمریکا
در روزهای پایانی سال نوی میلادی باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا در سخنانی اعلام کرد «ایران میتواند نقش مهمتری در ثبات منطقه ایفا کند». این اعتراف آمریکاییها در حالی صورت میگرفت که از یک طرف آمریکا و عربستان همچنان به بازی پایین آوردن قیمت نفت ادامه میدهند و از سوی دیگر گنگره آمریکا دو روز بعد تحریمهای جدیدی را علیه برخی اشخاص در ایران وضع کرد.
در این شرایط روز سهشنبه وزیرخارجه ایران در مجلس حاضر شد و نسبت به روند مذاکرات به نمایندگان توضیحاتی را ارائه کرد. ظریف که با سئوال کریمی قدوسی نماینده پایداری به مجلس رفته بود توانست نمایندگان را همچنان قانع کرده و حکم رضایت آنها را دریافت کند. یکی از سئوالاتی که کریمی قدوسی در این جلسه از ظریف پرسید این بود که چرا تمام مذاکرات در کشورهای غربی انجام میشود و آنها برای مذاکره به کشورهای آسیایی سفر نمیکنند.
پیشتر و در دورهای که جلیلی مسئولیت مذاکرات را برعهده داشت، این مذاکرات با ابتکار ایران به استانبول، بغداد و آلماتی انتقال پیدا کرده بود. اما ظاهرا تیم مذاکره کننده جدید نیاز به استفاده از این شیوه مشاهده نمیکنند. تنها در یک مورد ایران و آمریکا پیش از تمدید مذاکرات در سوم آذرماه ٩٣ در مسقط به میزبانی سلطان قابوس به مذاکره با یکدیگر پرداختند.
نکته مهم دیگر در این باره سخنان روز چهارشنبه مقام معظم رهبری و خطاب به مسئولان کشور بود که «اگر قدمی کوتاه بیایند آنها به سراغ آرمانها میروند» این هشدار را میتوان در آستانه مذاکره بسیار مهم تلقی کرد. با این همه هنوز مشخص نیست از جانب ایران چه تیمی به ژنو اعزام خواهد شد. به احتمال بسیار زیاد با وجود حضور شرمن و اشتون در مذاکرات ظریف به ژنو سفر خواهد کرد. حضور ظریف میتواند نشانهای مهم باشد از سطح بالاتر مذاکرات.