تلاش برای کاهش ذخایر اورانیوم ایران با فضاسازی رسانه‌ای

  • ۶۸

 سخنگوی وزارت خارجه ایران ادعا خبرگزاری آسوشیتدپرس مبنی بر توافق هسته ای ایران و آمریکا را تکذیب کرد.

مرضیه افخم ضمن تکذیب خبر آسوشیتدپرس تاکید کرد که هیچ گونه توافقی در هیچ یک از موضوعات مورد مذاکره هسته ای هنوز صورت نگرفته است.

افخم افزود: «این گونه فضا سازی های رسانه ای با اغراض خاص سیاسی صورت می گیرد و هدف اصلی آن تخریب فضای مذاکرات و پیچیده تر کردن حل و فصل موضوعات است.»

جمعه شب انتشار یک خبر ادعایی توسط خبرگزاری آسوشیتدپرس درباره مذاکرات هسته ای به سرعت به خبر اصلی رسانه های داخلی و خارجی تبدیل شد.

خبر ادعایی آسوشیتدپرس این بود: ایران و گروه 1+ 5 برای نخستین بار توانسته اند سندی را تدوین کنند که در آن، جزییاتی از توافق نهایی هسته ای گنجانده شده است.

این خبرگزاری به نقل از دو دیپلمات آگاه نوشت: مذاکره کنندگان دو طرف در جریان نشست های برگزارشده در ماه دسامبر (26 آذر) با تدوین این سند برای نخستین بار موفق شده اند هم محدوده های توافق نهایی را تعیین کنند و هم اختلاف نظرهای موجود برای حل مسایل باقیمانده را به طور مکتوب، مشخص سازند.

منابع مطلع این خبرگزاری که نام آنها فاش نشد، همچنین ادعا کردند تهران و واشنگتن به توافقی رسیده اند که مطابق آن، قرار است بیشتر مواد هسته ای ایران که قابل استفاده در ساخت سلاح اتمی باشد، به روسیه انتقال یابد.

این ادعا در حالی مطرح شده است که پیشتر نیز رسانه های غربی چنین ادعایی را مطرح کرده و مدعی شده بودند که جمهوری اسلامی ایران با انتقال بخشی از مواد هسته ای خود به خارج کشور موافقت کرده اند.

این موضوع که تاکنون بیشتردر سطح رسانه ای مطرح بوده است اتفاقا با استقبال روس ها نیز مواجه شده است. پیش از این سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه گفته بود که در صورت حصول توافق کلی میان ایران و گروه 1+5 طرح انتقال مواد هسته‌ای ایران به روسیه را بررسی می‌کنیم.

این در حالی است که آن زمان خبر موافقت ایران با انتقال مواد هسته ای به خارج از کشور، نیز سرنوشتی مشابهه خبر دیروز آسوشیتدپرس را پیدا کرد چرا که جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که به دنبال توافقی با غرب است که حقوق هسته ای اش به رسمیت شناخته شود. خروج ذخایر اورانیوم ایران به خارج کشور نمی تواند تضمین کننده چنین حقوقی باشد.

بر همین اساس تاکنون مقامات جمهوری اسلامی ایران در مواضع رسمی و علنی بارها اعلام کرده اند که مواد هسته ای از کشور خارج نمی شود.

غربی ها می گویند که خروج مواد هسته ای و کاهش ذخایر اورانیوم می تواند از آنچه «گریز هسته ای» و یا تلاش برای تولید تسلیحات هسته‌ای از سوی ایران خوانده شده است جلوگیری کند.

بر همین اساس کشورهای عضو گروه 1+5 و در راس آن آمریکا بر پایه بحث جلوگیری از گریز هسته ای به دنبال توافقی با ایران هستند که تعداد سانتریفیوژهای موجود در تأسیسات هسته‌ای اعلام‌شده ایران و ذخایر اورانیوم را تا حد ممکن کاهش داده و از سوی دیگر نیز تأسیسات تولید و ساخت سانتریفیوژها و فعالیت‌های مربوط به تولید، تحقیق و توسعه (R&D) را محدود کنند.

این در حالی است که تاکنون ادعای غربی ها مبنی بر دنبال کردن برنامه هسته ای به منظور دستیابی به تسلیحات هسته ای بارها از سوی جمهوری اسلامی ایران رد شده است.

ایران تاکید دارد که برنامه هسته ای را صرفا در راستای بهره برداری از مصارف صلح آمیز آن در دستور کار قرار داده است و اساسا در دکترین دفاعی ایران، تسلیحات هسته ای هیچ جایگاهی ندارد.

بر این اساس با وجود آنکه ایران رسما مخالفت خود با خروج مواد هسته ای به خارج از کشور را چند باری مطرح کرده است، کشورهای عضو گروه 1+5 اصرار دارند که ایران را متقاعد به پذیرش خواسته آنها کنند.

غربی ها برای آنکه ایران را متقاعد به پذیرش خواسته خود کنند به نظر می رسد که تلاش دارند بازی مذاکرات در پشت درهای بسته را به فضایی عمومی و رسانه ای بکشانند تا با فشار رسانه ای و افکار عمومی، ایران را متقاعد به پذیرش خروج ذخایر اورانیمش کند.

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.
hansen_html_code