-
پنجشنبه, ۴ دی ۱۳۹۳، ۰۷:۱۹ ب.ظ
-
۱۳۳
خبر هک شدن شرکت سونی پیکچرز همراه شد با موضوع قطع چندین ساعته کل اینترنت کره شمالی که بسیاری از تحلیلگران امور سایبری، این دو موضوع را در ارتباط با یکدیگر قرار دادند و تقدم و تأخر زمانی آنها را نشانههایی از درگیری در یک جنگ غیر مستقیم در فضای سایبری دانستند. آیا قطع اینترنت کره شمالی یک انتقامجویی از این کشور برای هک شرکت سونی بوده است؟
در ابتدا درباره اینکه آیا کره شمالی، پشت صحنه هک شدن اطلاعات شرکت سونی پیکچرز بوده است یا خیر، نمیتوان حکم جدی صادر کرد. دلیل این عدم قطعیت، ناشی از ذات حملات سایبری و عدم توان تشخیص ماهیت و مکان مدیریت و فرماندهی آن است.
بعد از هک شدن این شرکت، کاخ سفید مستقیم انگشتهای اتهام را به سوی کره شمالی دراز کرد و دلایل آن را از جمله انتشار فیلم The Interview دانسته که در آن قرار است طی یک مصاحبه، کیم جونگ اون به قتل برسد. همچنین قرابت این حمله سایبری با انتشار اطلاعات مربوط به نیروگاه اتمی کره جنوبی نیز برای بسیاری، نشان از دست پنهان کره شمالی در این حمله دارد.
اما در حالی که کاخ سفید و رسانههای آمریکایی مستقیم کره شمالی را مسئول این حمله سایبری قلمداد کردهاند، چند نکته در این باره مهم است که توجه به آنها به خوبی نشان میدهد این ادعا تا حدی غیرمعقول است.
در جریان حمله سایبری به شرکت سونی، هکرها با مدیران این شرکت از طریق ایمیل ارتباط برقرار کرده و از آنها تقاضای پول کرده بودند. هیچ اشارهای به فیلم The Interview یا کره شمالی در این تماسها نشده بود.
بعد از آن نیز هکرها با انتشار تصاویر اسکلتهایی بر رایانههای سونی، این شرکت را تهدید به انتشار اطلاعات خصوصی آن در صورت بیتوجهی به خواست آنها کردند. باز هم هیچ اشارهای به فیلم مذکور و کره شمالی نشده است. از سویی هیچ گاه سابقه نداشته است که حملات سایبری با پشتیبانی دولتی، اقدام به انتشار تصاویری نظیر تصاویر جمجمه بر روی رایانههای قربانی کنند، زیرا این اقدام به نوعی منجر به افشای اطلاعاتی در خصوص حمله خواهد شد.
از سوی دیگر، این حمله شباهتهایی به حمله بدافزار DarkSeoul دارد که در سال ۲۰۱۳ شبکههای رادیویی و تلویزیونی کره جنوبی را هدف گرفت و اتفاقا اقدام به انتشار تصاویر جمجمه کرد.
اما به یکباره رسانهها در یک جو عجیب، این حمله و هکر را مربوط به فیلم The Interview دانستند و این جو عجیب هم در راستای اتهامی بود که یکباره از سوی یک مقام ناشناس کاخ سفید علیه کره شمالی مطرح شد؛ مقامی که هنوز هم نامی از وی منتشر نشده است.
نکته جالب در این میان، آن است که چندی بعد از پدید آمدن این جو، اینترنت کره شمالی برای چندین ساعت کامل قطع میشود. بنا بر گزارشها، میانگین پهنای باند کلی اینترنت کره شمالی ۲.۵ گیگابیت بر ثانیه است و تنها یک ISP اینترنت در این کشور با نام STAR-KP مشغول فعالیت است که از یک دامنه IP با تعداد ۱۰۲۴ آدرس پشتیبانی میکند.
نکته دیگر اینکه کل اینترنت کره شمالی از مسیر چین به این کشور منتقل میشود!
به لحاظ تکنیکی حتی اگر ظرفیت پهنای باند کره شمالی، ده برابر ظرفیت فعلی آن باشد نیز قطع سراسری آن غیر ممکن نیست؛ اما با همه این احوال، این قطع سراسری و فاصله زمانی اندک آن بعد از نشان دادن انگشت اتهام حمله به سونی پیکچرز به سوی کره شمالی، میتواند این احتمال را در پی داشته باشد که یک انتقام جویی اساسی از کره شمالی ـ شاید در برابر عملیاتی که عملا مسئول آن نبوده ـ صورت گرفته است.
به هیچ وجه نمیتوان گفت، چه کسی مسئول قطع اینترنت کره شمالی است؛ به همان دلایلی که نمیتوان گفت، کره شمالی مسئول هک شرکت سونی بوده است. اما همه اینها یک چیز را برای ما مسلم میکند. حملات سایبری و جنگ سایبری به سرعت در حال گسترش در کل جهان است و از آنجا که امروزه تقریبا تمامی فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی و حتی سیاسی به نوعی وابسته به وجود اینترنت است، این امر حاکی از آن است که چهره جنگ در عصر اطلاعات به شدت تغییر کرده و باید این چهره جدید را به خوبی شناخت و به جزئیات آن واقف بود. مفهوم امنیت در عصر فعلی به شدت تغییر کرده است.