-
شنبه, ۲۹ آذر ۱۳۹۳، ۰۷:۰۹ ق.ظ
-
۱۸۲
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس٬ این تصمیم در جلسهی کمیته تخصصی اسناد دیپلماتیک تاریخی در ماه سپتامبر امسال اتخاذ شده است. بر اساس مقررات اسناد مرتبط با روابط بینالملل، لازم نیست که این اسناد بیش از سه دهه محرمانه بمانند. استفان راندولف٬ از گروه تاریخ وزارت خارجه آمریکا در این نشست اعلام کرد که اطلاعات مربوط به سیاست آمریکا در ایران "به علت مذاکرات در حال انجام با ایران" منتشر نخواهد شد.
ریچارد ایمرمن٬ رئیس کمیته مشاوران تاریخ وزارت امور خارجه و استاد دانشگاه تمپل آمریکا٬ از چنین تصمیمی ناخرسند است. تاخیر در انتشار این اسناد نخستین بار در سایت "سیکرسی نیوز" اعلام شد. تاریخ کودتای ۲۸ مرداد که به برکناری محمد مصدق٬ نخستوزیر ملی ایران٬ منجر شد بارها به طور مفصل مورد بحث قرار گرفته است. سال گذشته نیز انتشار اطلاعات سابقا طبقهبندی شدهای در ارتباط با انگیزههای آمریکا و بریتانیا در تقابل با روسیه و عملکرد آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در رابطه با کودتای ۲۸ مرداد جزییات بیشتری را در این زمینه فاش ساخت.
سازمان سیا حتی در سایت رسمی خود به انجام کودتا علیه محمد مصدق اعتراف کرده و به صورت واضح در ارائه فعالیت خود با عنوان "کودتا با همکاری سازمان سیا" اشاره میکند. تا کنون دو رئیسجمهور آمریکا (بیل کلینتون و باراک اوباما) با اشاره مستقیم به نقشآفرینی این کشور در کودتای ۲۸ مرداد، از ملت ایران عذرخواهی کردهاند. باراک اوباما٬ رئیسجمهور آمریکا٬ در نطقی در سال ۲۰۰۹ در قاهره به کودتای ۲۸ مرداد اشاره کرد و گفت: «در جریان جنگ سرد٬ آمریکا در برکناری دولتی در ایران که به صورت دموکراتیک انتخاب شده بود نقش داشت.» با اینهمه بیش از شش دهه است که کودتای ۲۸ مرداد بر روابط ایران و آمریکا سایه افکنده است.
جان لیمبرت٬ معاون سابق وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران و از گروگانهای سابق سفارت آمریکا در تهران٬ پیش از این درباره تیرگی روابط آمریکا و ایران گفته بود: «وقتی میخواهیم با ایرانیان گفتگو کنیم، همیشه در همان اتاق و بر سر همان میز مذاکره، تعدادی شبح حضور دارند.» او گفته بود که "یکی از آنها شبح کودتای ۲۸ مرداد است."
انتشار بخشی از اسناد صلح اسرائیل و مصر
کودتا علیه محمد مصدق به بازگشت شاه به ایران انجامید. حکومت شاه ۲۶ سال پس از کودتا ادامه داشت و در پی انقلاب از قدرت برکنار شد. آمریکا و غرب امیدوارند بتوانند از طریق دیپلماتیک و ادامه روند مذاکرات اتمی که بیش از یک سال به طول انجامیده و دو بار تاکنون مهلت آن تمدید شده است به نتیجه دست یابند. روز پنجشنبه اسناد مربوط به میانجیگری صلح میان اسرائیل و مصر در زمان ریاستجمهوری جیمی کارتر٬ در سال ۱۹۷۹ عمومی منتشر شد. این اسناد مشخص میکنند که به رغم موفقیت تاریخی آن میانجیگری٬ کارتر از کشاندن مذاکرات صلح بین اسرائیل و مصر به مساله فلسطین و وضعیت کرانه باختری و نوار غزه ناتوان بوده است. در رابطه با این موضوع نیز برخی اسناد از انتشار بازماندهاند. مرکز کارتر از ارایه بخشی از اسناد خودداری کرده است.