-
دوشنبه, ۲۴ آذر ۱۳۹۳، ۰۳:۱۱ ب.ظ
-
۸۴
مذاکرات ایران و 1+5 در حالی مجددا از سر گرفته شده که طرفین بر دستیابی به توافق در مدت زمان مقرر شده تا تیر ماه تاکید می کنند اما اما در این بین همزمان با شروع مذاکرات ژنو باز هم سعودی ها دست بکار شدند و زود تر از اسرائیل و تنها 2 روز قبل از مذاکرات به دیدار وندی شرمن معاون وزیر خارجهی آمریکا که هم اکنون سرپرستی هیات مذاکره کننده این کشور در مذاکره با ایران را بر عهده دارد رفتند تا دستور العمل های مشخص خود را به او اعلام کنند!
محمد بن نایف بن عبدالعزیز» وزیر کشور عربستان با سفر به آمریکا به همراه عادل بن احمد الجبیر سفیر عربستان در واشنگتن و «جوزف وستوال» سفیر آمریکا در ریاض پس از یک نشست محرمانه و گفتگو با اوباما و بایدن ، به دیدار وندی شرمن رفتند تا 2 روز مانده به شروع دور جدید مذاکرات شرط و شروط های سعودی را برای پذیرش یک توافق احتمالی اعلام کنند !
عربستان سعودی که در حال حاضر بر اساس قرائن موجود در پشت پرده یک جنگ نفتی تمام عیار با ایران قرار دارد ، پس از ناکامی در سوریه تلاش دارد به هر طریق ممکن انتقام خود را از ایران بگیرد که کاهش قیمت نفت جهت فشار آوردن به اقتصاد ایران و اخلال در روند مذاکرات هسته ای از جمله این تلاشهاست .
کارشکنی در وین
در آخرین دور مذاکرات هسته ای در وین و در روزها و ساعات پایانی که دیپلماتهای ناشناس و محافل خبری از احتمال وقوع یک توافق سخن می گفتند ناگهان وزیر خارجه عربستان راهی وین شد و آنگونه که منابع معتبر رسانه ای گفتند در فرودگاه وین بدون آنکه از هواپیما پیاده شود به امریکایی ها پیغام داد که عربستان حاضر نیست توافقی را که به ایران حق غنی سازی و فعالیت سانتریفیوژ هایش را بدهد به رسمیت بشناسد .
بر اساس این گزارش امریکایی ها نیز پس از جمعبندی ایده های متحدان شان در ریاض و تل آویو به این نتیجه رسیدند که مذاکرات برای مدتی تمدید شود تا فرصت کافی برای رسیدن به توافقی که آنها آن را مطمئن تر می نامند، داشته باشند .
همپیمانی اسرائیل و آل سعود
با شروع دور جدید مذاکرات، سعودی ها حتی زودتر از اسرائیل، فشار بر امریکا را آغاز کردند. قبلا به محض پایان هر دور از مذاکرات، وندی شرمن به اسرائیل میرفت یا تلفنی صهیونیستها را در جریان روند مذاکرات قرار می داد اما اکنون سعودی ها قبل از شروع مذاکره یا در خلال انجام مذاکره وارد کارزار می شوند .
تقلای سعودیها در حالی است که حتی در خود امریکا و در داخل کنگره و سنا نیز این اعتقاد وجود دارد که ایران به تعهدات خود از زمان توافق ژنو پایبند بوده و کوچکترین انحرافی در برنامه هسته ای خود نداشته است. همین تائیدیه را آژانس بین المللی انرژی اتمی هم صادر کرده و به جز مواردی که گفته خواستار توضیحات بیشتر است در سایر موارد پایبندی و حسن نیت ایران را مورد تصدیق قرار داده است.
علاوه بر این ، جن ساکی و ماری هارف سخنگویان وزارت خارجه امریکا و همچنین جان کری با تاکید بر تلاش برای دست یابی به توافق با ایران اعلام داشته اند که رسیدن به توافق نهایی دور از دسترس نیست اما پس از هر ابراز خوش بینی امریکایی ها بلافاصله سعودی ها و اسرائیل نگرانی های خود را ابراز می دارند تا به نحوی انجام این توافق را غیر عملی و نشدنی نشان دهند.
گره کار مذاکرات کجاست؟
همزمان با شروع دور جدید مذاکرات روسها می گویند همه مشکلات و مباحث فنی میان ایران و غرب حل شده اما تنها یک نکته باقی مانده و آن موضوع تحریم هاست که ایران می گوید باید سریع لغو شود اما امریکایی ها بنا به مسائل داخلی خودشان می گویند تحریم ها باید به صورت دوره ای لغو شود .
میخائیل بوگدانف معاون وزیر خارجه روسیه در امور خاورمیانه می گوید : همه توافقات در نقطه تحریم متوقف شده است و غیر از این موضوع هیچ نکته دیگری باقی نمانده است.
این مقام روس به ماهیت تحریم ها هم اشاره می کند و می گوید: «تحریم ها در سه سطح هستند. تحریم های اروپائی که محدوده زمانی دارند و به زودی موعد انقضای آنها فرا می رسند. این تحریمها تجدید نخواهند شد و عملاً لغو خواهند شد و نیاز به لغو نخواهند داشت. پس از آن تحریم های سازمان ملل و سپس تحریمهای آمریکا وجود دارد. طرفین پس از دوره انتقالی و در ماه ژوئن پای میز مذاکره باز خواهند گشت و آمریکا در آن زمان قادر به امضای توافقنامه خواهد بود بدون آنکه به علت لغو تحریم ها تحت فشار داخلی قرار گیرد.
مذاکره کنندگان در دور جدید به دنبال چه هستند؟
منابع اروپایی اعلام کرده اند این دور از مذاکرات یک روزه خواهد بود . به گفته برخی دیپلمات ها از دید ایران دستور کار این مذاکرات دو چیز است:
1- دریافت پاسخ 1+5 بویژه امریکا به پیشنهادی که ایران روز آخر مذاکرات وین ارائه کرد.
2- ملاحظه این موضوع که ایا امریکا در زمینه تحریم ها پیشنهادی جدیدی با خود به همراه خواهد آورد یا نه؟
این در حالی است که برخی می گویند غربی ها مایل خواهند بود این نشست به ارزیابی جزئیات پیشنهاد آخر ایران اختصاص پیدا کند و شاید به همین دلیل است که نشست در سطح معاونان وزرای خارجه برگزار شده است.