-
شنبه, ۲۲ آذر ۱۳۹۳، ۱۰:۵۹ ب.ظ
-
۱۴۵
ماه محرم امسال بر خلاف سال های گذشته در عراق بدون کمترین میزان عملیات تروریستی و حمله به دسته های عزاداری شیعیان برگزار شد.
این در حالی است که محرم امسال ، ناامنی در عراق بیشتر از سال های گذشته است و به دلیل حضور تروریست های داعش در این کشور و کنترل بخش های قابل توجهی از عراق به دست این گروه تروریستی ، پیش بینی می شد همان گونه که تروریست های داعش نیز تهدید کرده بودند، محرم امسال یکی از خونین ترین سال های خود را تجربه کند، اما به نظر می رسد عملکرد کم اشتباه و برنامه ریزی بسیار دقیق نیروهای عراقی برای تامین امنیت محرم امسال در کنار کمک ها و مشاوره های نیروهای امنیتی ایرانی، محرم امسال را به یکی از امن ترین محرم های عراق تبدیل کرد.
برگزاری مراسم محرم امسال در عراق با وجود و حضور تهدید تروریست های داعش و با وجودی که دولت بغداد عملا کنترلی بر بیش از یک سوم سرزمین عراق ندارد، از چند جنبه حائز اهمیت است:
1- اکثریت جمعیت عراق (60 درصد) را شیعیان تشکیل می دهند و امسال بر خلاف سال های قبل به دلیل تحریکات مذهبی برخی گروه ها که خواهان ایجاد جنگ فرقه ای و قومی در عراق هستند، برگزاری نسبتا امن عزاداری های محرم برای دولت های ایران و عراق که بدون مسامحه و اغراق می توان به جرات گفت که دو هم پیمان منطقه ای هستند، برای دو کشور به ویژه برای ایران که داعیه رهبری محور مقاومت را دارد، دارای اهمیت نمادین و نشان دهنده اقتدار و دست برتر ایران در مقایسه با رقیب اصلی منطقه ای یعنی عربستان سعودی است.
2- جمهوری اسلامی ایران پیشتر در برابر تهدید تروریست های داعش برای حمله به اماکن و شهرهای مقدسه شیعیان در عراق، امنیت این شهرها را خط قرمز مداخله مستقیم ایران در بحران عراق اعلام کرده است. مانور قدرت میلیونی در اربعین حسینی و در مراسم عاشورای امسال پیامی مستقیم و جدی به داعش است که در صورت نزدیک شدن به اماکن مقدس شیعیان ، این گروه نه تنها با شیعیان عراق بلکه با شیعیان تمام منطقه و جهان روبرو خواهد بود.
3- پیام برگزاری آیین های محرم در عراق در کنار حفظ حقوق همه اقلیت های قومی و مذهبی در این کشور ، این است که دموکراسی عراقی هر چند نوپا بوده و در برابر امواج مهیب فرقه گرایی ، مداخلات خارجی و تحرکات تروریستی آسیب پذیر می نماید، اما مادامی که " درِ عرصه سیاست عراق بر پاشنه حاکم شدن اکثریت در کنار حفظ حقوق اقلیت " بچرخد، این کشور می تواند همچنان با تمرین دموکراسی ، نسلی را پرورش دهد که زیر سایه خشونت و افراط گرایی پروش نیافته و آماده همزیستی مسالمت آمیز با باورمندان به همه عقاید و همه قومیت ها در کنار یکدیگر باشد.
4- بر هیچ ناظر آگاهی پوشیده نیست که برگزاری مراسم محرم امسال در عراق با وجود تهدیدات گروه تروریستی چون داعش، خود یک فتح الفتوح گسترده به حساب می آید و هزینه زیادی برای برگزاری آیین های محرم امسال با وجود تهدید داعش ،صرف شده است. عراق هم اکنون مواجه با تهدید داعش است و تمامیت ارضی این کشور در کنار سوریه در معرض تهدید از ناحیه تحرکات این گروه تروریستی است. تمرین "برقراری امنیت" برای زائران حسینی هر چند با هزینه بسیار زیاد و بسیج همه نیروها حاصل شد، اما نشان داد در صورت همکاری های منطقه ای و بسیج نیروهای مردمی عراق ، می توان بر تهدید داعش چیره شد و این گروه تروریستی را خلع سلاح و یا معدوم کرد. گسترش این الگو می تواند در مبارزه گسترده تر با داعش به کار آید.
5- هر چند ظهور یک باره تهدید داعش بی ارتباط با برخی دست های مداخله گر خارجی و طرح ریزی ها و توطئه های منطقه ای و بین المللی برای آسیب رساندن به عراق و بر هم زدن قاعده دموکراسی توافقی در این کشور نبوده است، اما بدون تردید برخی سیاست های اشتباه در دولت نوری مالکی ، اشتباه های فاحش نیروهای اشغالگر در عراق و برخی بی توجهی ها به حقوق اهل تسنن در یک دهه گذشته، در ظهور گروه تروریستی چون داعش بی تاثیر نبوده است. باید توجه داشت که داعش و تفکر داعشی همچون ویروسی که در شرایط خاص محیطی رشد کرده و توسعه می یابد ، بر بستر تنش ها و اختلافات فرقه ای پا می گیرد و گسترش می یابد، از این رو هر گونه تلاش برای زدودن دائمی تفکر داعشی در عراق و منطقه ، نیازمند از بین بردن زمینه های محیطی گسترش "ویروس تروریست " است و این مهم از رهگذر ترمیم شکاف های فرقه ای و دامن نزدن به آن حاصل می شود.
به بیان دیگردر عراق امروز هر نیرو یا جریانی که بر فرقه گرایی پای فشارد در واقع در زمین تروریست های داعش بازی کرده است و خواسته و ناخواسته آنها را تقویت کرده است. داعشی ها می دانند در اقلیت محض هستند و تنها صدای آنها با گلوله و کشتار و ویرانگری و ایجاد رعب و وحشت شنیده می شود؛ به همین خاطر این گروه وحشی هیچ ابایی از نمایش وحشت و دهشت آفرینی ندارد و چه بسا دهشت آفرینی را وسیله ای تاکتیکی برای ایجاد هراس در بین مردم و نیروهای ارتش و امنیتی عراق قرار داده است ، تا آنها بدون مخالفت و رویارویی تسلیم این گروه تروریستی شوند.
برگزاری مراسم محرم امسال در عراق بدون خونریزی و با کمترین میزان تلفات انسانی می تواند الگو و سرمشقی برای مبارزه با این گروه تروریستی در عین حفظ وحدت و یکپارچگی بین همه اقشار و طوایف و پیروان مذاهب گوناگون در عراق باشد.
هر چند آیین محرم یک آیین شیعی است و در باورهای شیعه ارج و احترامی خاص و جایگاهی رفیع دارد، اما بسیج بخش قابل توجهی از مردم و نیروهای امنیتی عراق برای برگزاری یک آیین مذهبی با شکوه هر چه تمامتر ثابت می کند عراق می تواند روی پای خود بایستد و اگر همسایگان خیر خواه و دولت های خارحی مدعی بازگرداندن ثبات به عراق بخواهند و اراده کنند و برای مبارزه با تروریسم در عراق در کنار مردم و نیروهای امنیتی و رهبران عراقی باشند، بدون تردید می توان ویروس داعش و تفکر داعشی را از عراق و سوریه زدود.