-
چهارشنبه, ۱۹ آذر ۱۳۹۳، ۰۱:۴۱ ب.ظ
-
۱۲۰
همکاری ایران و روسیه در زمینه احداث نیروگاه های جدید توسعه یافته و بر اساس تفاهم صورت گرفته و احداث دو نیروگاه دیگر در بوشهر در دستور کار سازمان انرژی اتمی ایران و شرکت احداث کننده نیروگاه بوشهر قرار گرفته است.
خبر احداث این نیروگاه با موضع گیری هایی همراه بود و برخی بر این عقیده بودند که ممکن است امضای تفاهم بر فضای مذاکرات هسته ای اثر بگذارد. اما مسئولان سازمان انرژی اتمی این اقدام را یک اقدام صلح طلبانه و بر اساس نیازهای داخلی کشور اعلام کردند. علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی در حاشیه کنفرانس بین المللی جهان علیه خشونت و افراطی گری در گفت و گویی کوتاه به سوالات «دیپلماسی ایرانی» در این باره پاسخ داد:
طبق توافق صورت گرفته با روسیه، احداث نیروگاه های جدید چقدر طول خواهد کشید؟
در حال حاضر قراردادی با روسیه مبنی بر ایجاد دو نیروگاه جدید در بوشهر امضا شده که از زمان عقد قرارداد تا تحویل کامل آن، ۱۰۴ ماه به طول می انجامد. همکاری ما با روسیه تنها در قالب احداث نیروگاه نیست. ما این را به صورت یک بسته می بینیم.
برخی مدعی شدند که ایجاد دو نیروگاه جدید در بوشهر ممکن است اعتراض کشورهای مذاکره کننده هسته ای را به همراه داشته باشد، در این صورت موضع گیری شما چه خواهد بود؟
اگر قرار بر اعتراض بود، باید تا الان اعتراض خود را اعلام می کردند. این دو نیروگاه بر اساس نیاز داخل به خصوص برای تولید برق ایجاد می شود. این یک اقدام صلح طلبانه بوده و در این زمینه یادداشت تفاهمی با روسیه به امضا رسیده است. یکی از مفاد بسیار حائز اهمیت که در تفاهم نامه درج شد، مساله سوخت مشترک است. بر این اساس توافق شده که مقدمات تامین سوخت مشترک نیروگاه ها در آینده به میزان مشخص شده فراهم شود.
عده ای این ادعا را مطرح کردند که مساله تولید سوخت مشترک در واقع همان طرح آمریکایی ها مبنی بر انتقال سوخت از ایران به روسیه است.
ما هیچ سوختی را از ایران خارج نمی کنیم.
این دو نیروگاه چه میزان ظرفیت تولید خواهند داشت؟
ظرفیت هر نیروگاه با توجه به نوع کارکرد آن نزدیک به ۱۰۵۰ مگاوات خواهد بود.
آیا مذاکره کنندگان غربی می توانند این ادعا را مطرح کنند که این قرارداد نقض توافق ژنو است؟
این یک اقدام صلاح طلبانه و در راستای نیازهای داخل است. کشور ما نیاز به ۲۰ نیروگاه دارد که بتواند نیاز های انرژی خود را تامین کند. از این رو باید از الان این اقدام صورت بگیرد.
عده ای گفته اند که احداث دو نیروگاه دیگر در کنار نیروگاه بوشهر به دلیل زلزله خیز بودن منطقه چندان کار شناسی نیست. آیا تدابیری برای این مساله اندیشیده شده است؟
ایران بر روی کمربند زلزله قرار داد. تاکنون بیشترین میزان زلزله ۷ ریشتر بوده است. ساخت دو نیروگاه جدید بر مبنای مقاومت در برابر زلزله هشت ریشتر و بیشتر در نظر گرفته شده است.
سانتریفیوژهای نسل جدید در چه وضعیتی قرار دارند؟
در حال حاضر از نسل ۲ سانتریفیوژ ها هزار دستگاه داریم که نصب شده است و یک زنجیره ۱۶۴ تایی از آن ها به طور آزمایشی کار می کند. سانتریفیوژهای نسل ۴ و ۶ را نیز در اختیار داریم و سانتریفیوژ نسل ۸ که آخرین نسل ماست و ۲۴ سو دارد در حال تست مکانیکی است اما این سانتریفیوژها تا زمانی که مذاکرات ادامه داد مورد تست شیمیایی یعنی آزمایش با تزریق اورانیوم غنی شده قرار نمی گیرند.
در حال حاضر با توجه به توافق ژنو مبنی بر اکسید شدن بخشی از سوخت ذخیره شده، آیا به لحاظ تامین سوخت رآکتور تهران با مشکل مواجه نمی شویم؟
در حال حاضر با توجه به سوخت های تهیه شده ۳ تا ۴ سال سوخت برای تهران وجود دارد.