-
دوشنبه, ۱۷ آذر ۱۳۹۳، ۰۱:۴۷ ب.ظ
-
۱۲۵
رییس قوه قضاییه با تاکید بر اینکه برای مبارزه با فساد باید هزینه داد، گفت که به قاضی فاسدی که برای معامله پیغام داده اجازه ملاقات نداده است.
آیتالله آملیلاریجانی طی سخنانی در همایش ملی ارتقای سلامت اداری و مبارزه با فساد با بیان اینکه برای مبارزه با فساد قوانین منقح لازم است، گفت: در این راستا اراده مبارزه نیز بسیار مهم است که خلاء آن را همه احساس میکنند.
وی در ادامه افزود: در فرمان 8 مادهای رهبری در سال 1380 نکات مهمی در اهتمام به مبارزه با فساد آمده و ایشان در این باره تذکر اکید دارند. از آن سال 13 سال میگذرد و اکنون باید ببینیم مسئولان چگونه با فساد مبارزه کردند.
آملیلاریجانی در ادامه با بیان اینکه باید مسئولان ارادههای خود را به منصه ظهور برسانند، خاطرنشان کرد: صحبتهای من خودشمول نیز هست. منظور من این است که در کنار تبیین مفهومی و بازنگری در قوانین، عمل را نباید فراموش کنیم. قوه قضاییه در سالهای اخیر در این حوزه پیشتاز بوده است. مردم از ما عمل میخواهند. کارنامه قوه قضاییه در محاکمات طولانی روشن است.
وی همچنین خاطرنشان کرد: مبارزه با فساد باید در مبادی باشد. من نگاهی را در برخی از مسئولان میبینیم که به آن نگاه پسینی میگویم یعنی فسادی رخ میدهد بعد گفته میشود قوه قضاییه با آن فساد برخورد کند. این نگاه درست نیست.
رییس دستگاه قضایی افزود: تحقق فساد در جامعه با صرف برخورد قضایی قابل رفع نیست؛ زیرا باید فساد را از ابتدا رفع کنیم و مبادی که منجر به فساد میشود را ببندیم.
وی تصریح کرد: عمدتا دستگاههای اجرایی که باعث مشکل هستند باید با نظارتهای دقیق، قوی و پیگیری، آن نقاط فسادخیز را ببندند و آنطور نباشد که سرریز همه مشکلات به سمت قوه قضاییه باشد.
آملیلاریجانی با اشاره به ضرورت نظارت بر بانکها و موسسات مالی، گفت: این موسسات و بانکها به نظارت بیشتری نیاز دارند. در چند روز گذشته نیز صحبتی مبنی بر فساد 12 هزار میلیاردی مطرح شد که البته حسب گزارشی که به من دادند این مساله اینطور نیست لکن اگر درست باشد نظارت بانک مرکزی کجاست؟ چند بار ما باید لطمه ببینیم؟
وی با بیان اینکه برخی از مسئولین آمار دیگری میدادند، افزود: باز کردن این مطلب برای مردم مهم است. در بحث فساد سه هزار میلیاردی برخی گفتند سه هزار میلیارد بردند و خوردند اما اینطور نبود. یعنی LC خلاف واقع باز کردند و اینطور نبود که پول را بردند و خوردند. الان در بحث 12 هزار میلیاردی هم همینطور است. کسانی که فساد را اعلام میکنند خوب است با درایت و اطلاعرسانی دقیقی این کار را انجام دهند و از همه مهمتر این است که اجتناب از مفاسد را به عنوان یک هدف ملی بدانیم و خدای نکرده یک ابزار سیاسی نشود؛ بدین معنا که اگر کسی سبقت گرفت و زودتر آمد و اعلام کرد، پیشتاز است، اینطور نیست. مساله مبارزه با فساد علامت و ظاهر روشنی دارد و عرض من این است که سیاهنمایی هم نباید شود.
وی اضافه کرد: همه میدانید من نسبت به دولت قبل یکی از منتقدترینها بودم و پای برخی از هزینههایش هم ایستادم. یک قاضی فاسدی پیغام داده بود که من یک حرف فوق سری دارم. میخواست بیاید به خاطر فسادش معامله کند ولی من به هیچ وجه به او اجازه ندادم. البته او رفت کارهایی کرد که شاید از برخی از آنها هم مطلع باشید ولی عرض من این است که برای مقابله با فساد باید هزینه داد و سیاهنمایی هم نکرد.
آملی لاریجانی ادامه داد: من با اینکه نسبت به دولت قبل منتقد بودم الان عرض میکنم طوری نباشد که ما وقتی فساد را اعلام میکنیم بگوییم همهاش گردن آن دولت است. باید مراقب باشیم زیرا همه ما در معرض امتحانیم.
رییس قوه قضاییه گفت: قوای سهگانه همه در معرض امتحانند و باید در زیرمجموعه خود مسئولیت شفاف و روشنی تعریف کنند و از همه مهمتر این است که برای خدا کار کنیم؛ لذا باید از هرگونه تبلیغات و سیاهنمایی اجتناب کنیم.
آملی لاریجانی گفت: من نسبت به برخی افراد که گمان میکنند کار خیر میکنند و نسبت به همین دولت سیاهنمایی میکنند عرض میکنم که عادلانه و منصفانه عمل کنید. نقد کنید اما سیاهنمایی نکنید؛ چه در بحث سیاست خارجی و چه در بحث امور داخلی.
وی افزود: گاهی اوقات حرفهایی از چپ و راست شنیده میشود که انصاف نیست. دولتی بر سرکار آمده و دارد تلاش میکند. منصفانه نظر بدهید، هر کجا خطاست تذکر بدهید و توصیه کنید، نه اینکه هر کسی روزنامه یا رسانهای در دست دارد به هر طریقی که میتواند سیاهنمایی کند.
آملیلاریجانی با اشاره به عملکرد قوه قضائیه در زمینه فساد گفت: در رابطه با پرونده فساد 3 هزار میلیاردی چند سال درگیر بودیم و خیلی صریح نظر قوه قضائیه را گفتیم. در این پرونده بیش از 60 کیفرخواست صادر شد و هنوز هم بعضی از پروندهها مفتوح است. هنوز هم قسمت مالی پرونده مجرم اصلی حل نشده است.
وی با اشاره به اهمیت تشدید نظارتها و برخوردها گفت: علاوه بر اینکه در بحث نظارتها کوتاهی میشود در برخورد با مجرم هم همینطور است. اگر در برخورد با مجرم تسامح کنیم با فساد مبارزه نکردهایم. مقام معظم رهبری در فرمان 8 مادهای خود تاکید دارند که در رابطه با مجرم باید قاطع و بود.
وی گفت: در این پرونده برخی از مدیران یک وزارتخانه کیف 1 میلیاردی در پارکینگ وزارتخانه گرفته بودند. نمیدانید چه وساطتهایی شد. میگفتند برای کار فرهنگی بوده است. من گفتم کار فرهنگی چه نیازی به ایشان و چه نیازی به گرفتن پول در پارکینگ داشت؟ البته برخی از افراد با نیت خیر وساطت میکردند ولی اینها مواردی است که نباید گول آن را خورد.
آملی لاریجانی گفت: مجازاتها و نظارتها را باید تشدید کنیم وگرنه اقدامات ما و این همایشها جلوی فساد را نخواهد گرفت.
رییس قوه قضائیه با بیان اینکه شفافسازی از موانع بروز فساد است، گفت: ما در قوه قضائیه تجربه خیلی خوبی را شروع کردیم. در بحث پیشخوانهای الکترونیکی بسیاری از مسائل و واسطهها حذف میشود. باید توجه داشت که گاهی تعدد استعلامات خود منشأ فساد است که امیدواریم در دولت روی این موضوع کار شود.
وی با تاکید بر اهمیت پیشگیری وضعیتی گفت: پیشگیری وضعیتی بدین معناست که ما فضایی ایجاد کنیم که امکان بروز فساد در آن نباشد. ما اگر بتوانیم راهکاری برای تجمیع برخی امور و حذف واسطهها ایجاد کنیم این امر در بحث مبارزه با فساد موثر است.
آملیلاریجانی در توضیح صحبتهای قبلی خود مبنی بر ضرورت پرهیز از سیاهنمایی گفت: یک مدعی روشنفکری خارجنشین اعلام کرد که فلانی گفته فساد را اعلام نکنیم. صحبت من این بود که سیاهنمایی نشود یعنی بیش از آنچه است بیان نکنیم چون باعث بیاعتمادی میشود. من گفتم این همه کارمندان متدین در بانکها دارند کار میکنند و نباید همه متهم شوند.
آملیلاریجانی در پایان گفت: مبارزه با فساد یک امر فراقوهای و از آن مهمتر فراحاکمیتی است و همه مردم باید در این زمینه کمک کنند. همچنین باید توجه داشت که صرفاً نظارت بیرونی کافی نیست و رعایت تقوا و نظارت درونی نیز در مقابله با فساد موثر است و در این زمینه ما نباید کار فرهنگی را فراموش کنیم.