-
سه شنبه, ۲۷ آبان ۱۳۹۳، ۰۲:۲۴ ب.ظ
-
۱۴۶
مذاکرات ایران و ۱+۵ برای رسیدن به راهکاری جامع در مذاکرات هستهای، در حالی از امروز سهشنبه 27 آبانماه به طور غیررسمی از سر گرفته شد که تا سوم آذر، آخرین روز تعیین شده برای مذاکرات زمانی، شش روز باقی است؛ شش روز سخت که آمریکاییها با خوشبینی درباره اش سخن میگویند.
به گزارش «تابناک»؛ دور تازه مذاکرات گسترده با هدف دستیابی به راهکاری جامع برای رفع چالشهای پیش آمده بر سر برنامه هستهای ایران، در حالی از اسفندماه سال گذشته (1392) در وین از سر گرفته شد و سرانجام پس از شش دور مذاکرات سخت و نفسگیر که آخرین دور آن، هفده روز در جریان به طول انجامید، مذاکرات برای مدت چهار ماه تا سوم آذرماه تمدید شد تا در این مدت مذاکرات با لحنی جدی در خصوص نقاط اختلاف میان طرفین صورت پذیرید.
این مذاکرات در سفر رئیسجمهور و وزیر امورخارجه کشورمان به نیویورک و در حاشیه اجلاس سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل نیز پی گرفته شد؛ اما پس از دور هفتم مذاکرات، همچنان برخی اختلافات پابرجا ماند که مهمترین آنها در خصوص تعداد سانتریفیوژها و برخی جزئیات دیگر بود تا در نهایت مذاکرات برای ارائه راهحلهای منطقی و دستیابی به توافق معقول، دوباره در پایتخت اتریش از سر گرفته شود.
در دور هشتم مذاکرات که 22 تا 24 مهرماه در وین برگزار شد، درباره برخی جزئیات دیدگاههای نزدیکی حاصل آمد اما همچنان برخی اختلافات پابرجا ماند و سپس در دور نهم مذاکرات که 18 تا 20 آبان ماه به میزبانی عمان برگزار شد که پس از این مذاکرات، ارزیابی برخی رسانهها از دست یافتنیتر شدن توافق حکایت داشت؛ توافقی که احتمال وقوعش در دهمین دور مذاکرات که از امروز (سه شنبه) 27 آبان ماه در وین کلید میخورد و در فاصله شش روز تا پایان مذاکرات، بیش از هر زمان دیگری است.
13:50- شنیدههای خبرنگار «تابناک» حکایت از آن دارد که به دلیل هوای سرد وین، وزیر امورخارجه کشورمان به شدت دچار سرماخوردگی شده است.
13:20- وال استریت ژورنال گزارش داد، فیلیپ هاموند وزیر امور خارجه انگلیس در آستانه برگزاری دور جدید مذاکرات ایران و گروه 1+5 گفت: مذاکره کنندگان در هفتههای گذشته مقدار کمی انعطاف از خود نشان دادهاند. ما بسیار مایلیم تا برای دستیابی به توافق تلاش کنیم اما نه به هر قیمتی. اگر ایرانیها میخواهند قادر باشیم به یک توافق برسیم باید گامهای چشمگیر بیشتری بردارند.
هاموند همچنین گفت که طرفهای مذاکره کننده در هفتههای گذشته یک مقدار بیشتری که البته جزیی نیز بود از خود انعطاف نشان دادهاند که ثابت میکند علاوه براین مذاکره کنندگان نباید دور نمای دستیابی به توافق را ضایع کنند. او تاکید کرد که ما در مسیر دستیابی به یک توافق تلاش میکنیم، اگر اصلا چنین چیزی ممکن باشد.
13:10- محمدجواد ظریف، رییس تیم مذاکره کننده هستهای ایران پس از ورود به وین در فرودگاه این شهر در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوال مبنی بر این که با توجه به نقش عمان در میانجیگری میان ایران و آمریکا، آیا یوسف بن علوی در سفر غیررسمی خود به تهران حامل پیامی از سوی آمریکاییها بود و درباره مذاکرات هستهای نیز با وی مذاکره شد؟ گفت: ما از نقش دولت عمان به عنوان همسایه خوب ایران که دیدگاههایش را منتقل و تبادل نظر کرده است، استقبال کردهایم.
وزیر امور خارجه همچنین درباره این مرحله از مذاکرات گفت: وارد مرحله آخر مذاکرات شدیم. فکر میکنم همانطور که از ابتدا گفتیم در صورتی که طرف مقابل اراده سیاسی برای رسیدن به راه حل داشته باشد، پیشنهادهای متعددی برای این که اطمینان حاصل شود، برنامه هستهای ایران صلحآمیز است، وجود دارد و مطرح شده است. این پیشنهادها میتواند یک راهحل و یا راهحلهای متعدد بسیار مناسبی را ارائه دهد. لذا هنوز این امکان هست؛ در صورتی که طرف مقابل اراده سیاسی را برای اتخاذ تصمیم سخت داشته باشد و ارائه خط قرمزهای بیمعنا که برای خوشامد گروههای فشار است، کمکی نه به حل مشکل میکند و نه کمکی به منع اشاعه.
وی تصریح کرد: اطمینان میدهم اگر بتوانیم به راهحلی برسیم که منافع کشور و مردم را لحاظ کند به توافق میرسیم. اگر بر اثر زیادهخواهی طرف مقابل، راهحل به دست نیاید، دنیا متوجه شده است که جمهوری اسلامی ایران به دنبال راهحل، تفاهم و تعامل سازنده است و از حقوق و عزت و سربلندی کشور دست برنمیدارد.
وزیر امور خارجه اظهار کرد: آن چه برای این هفته لازم است این است که با اعتماد به نفس، همه گروهها و افراد کاری کنند که با نشان دادن همدلی و وحدت ملی نتیجه هر چه باشد چه توافق باشد و چه ایستادگی در برابر زیادهخواهی، روز سوم آذر انشاءالله پیروزی ملی در رسیدن به اهدافی باشد که از این مذاکرات به دنبال آن بودیم؛ توافق در صورتی که توافق امکانپذیر باشد و نشان دادن عزم ایران برای پیگیری حقوقش بر اساس اصول تعامل و همکاری و مقاومت در برابر زیادهخواهی.
او در پاسخ به سوالی درباره موارد اختلافی و نیز این که آیا اجلاس در سطح وزیران خارجه برگزار خواهد شد؟ گفت: بر اساس توافق تا زمانی که روی همه موضوعات توافق نشده باشد، روی هیچ موضوعی توافق نشده است. همه موضوعات مورد اختلاف است اما بحث اصلی که مدتها وقت همه ما را گرفته، حدود غنیسازی یعنی میزان و نحوه اوج گرفتن غنیسازی به سمت تامین نیازهای صنعتی و سوخت نیروگاه بوشهر بوده است نه اصل غنیسازی. در مورد تحریمها نیز گرایشی در کشورهای غربی به ویژه مقامات آمریکایی بوده که فکر میکنند تحریمها برایشان منفعتی داشته و راهحل است که لذا تحریمها هم مورد اختلاف است.
12:54- خبرگزاری آلمان گزارش داد، وندی شرمن رئیس تیم مذاکرهکننده آمریکا در مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ در وین اظهار داشت: «هماکنون زمان آن رسیده است که کار را تمام کنیم.»
سخنان وی در حالی مطرح شده که این مذاکرات دور آخر گفتگوهای ایران و غرب در راستای توافق ژنو است. گزارش ها از حضور قطعی و برنامه ریزی شده جان کری وزیر امورخارجه آمریکا در این مرحله از مذاکرات حاکی است.