-
پنجشنبه, ۲۲ آبان ۱۳۹۳، ۱۰:۳۸ ق.ظ
-
۱۱۸
در آستانه پایان یافتن ضرب الاجل توافق ژنو در 24 نوامبر(3 آذر) جمهوریخواهان سنا که هم اینک با انتخابات میاندوره ای اخیر آمریکا دست بالا را در مجلس سنا یافته اند، اعلام کردند طرح تحریم های جدید ایران را یش از آغاز کنگره جدید در دستور کار قرار می دهند.
به نقل از وب سایت پولیتیکو "لیندسی گراهام" سناتور جمهوریخواه از ایالت کارولینای جنوبی با اعلام این مطلب گفت: من از روز پنج شنبه بحث ایران را در سنا آغاز خواهم کرد و امیدوارم ما بتوانیم لایحه تحریم های جدید ایران را در دستور کار قرار دهیم.
این سناتور جمهوریخواه افزود: اگر نتوانیم تا زمان تشکیل سنای جدید این لایحه را در دستور کار قرار دهیم امیدوارم سناتور میچ مک کانل (رهبر اکثریت سنای جدید) این لایحه را در اولین دستور کارهای سنای جدید قرار دهد.
گفتنی است جمهوریخواهان سال گذشته و همزمان با توافق ژنو لایحه ای به منظور تشدید تحریم های ایران در سنا مطرح کردند اما سناتور هری رید که رهبر اکثریت دموکرات های سنا بود، این لایحه را به درخواست کاخ سفید از دستور کار سنا خارج کرد.
این اقدام با انتقاد جمهوریخواهان مخالف اوباما مواجه شدف اما به دلیل قرار داشتن دموکرات ها در موضع اکثریت، مخالفت های جمهوریخواهان راه به جایی نبرد.
ناظران یش بینی می کنند در صورت عدم حصول توافق نهایی بین ایران و گروه 1+5 تا موعد 3 آذر ، جمهوریخواهان کنگره از هم اکنون و پیش از تشکیل سنای جدید – که در آن اکثریت خواهند داشت- تلاش برای آوردن لایحه تحریم های جدید ایران به صحن سنا را آغاز کنند.
طبق قانون سنا، رهبر اکثریت سنا دستور کارهای بحث و بررسی لوایح این مجلس را تعیین می کند و جمهوریخواهان در صورت تشکیل سنای جدید در ژانویه 2015 (دی ماه 1393) با به دست گرفتن کنترل سنا ، دستور کارهای این مجلس را تعیین خواهند کرد.
در دوره سنای کنونی سناتور هری رید با درخواست کاخ سفید مانع مطرح شدن لایحه سال گذشته تشدید تحریم های ایران شد.
کاخ سفید در توجیه مخالفت با تشدید تحریم های ایران اعلام کرده بود این لایحه به فرایند مذاکرات ایران و گروه 1+5 ضربه خواهد زد و ممکن است با تشدید تحریم ها ایران میز مذاکرات هسته ای با گروه 1+5 را ترک کند.
طبق توافق ژنو که در نوامبر سال گذشته میلادی حاصل شد ایران و گروه 1+5 توافق کردند در ازای عدم تشدید تحریم ها و برداشته شدن بخشی از آنها ، ایران فعالیت های غنی سازی خود را محدود کند. دو طرف تا زمان حاضر به این تعهدات خود پای بند بوده اند.