-
چهارشنبه, ۲۳ مهر ۱۳۹۳، ۰۲:۰۱ ب.ظ
-
۱۰۲
از چند ماه پیش و همزمان با آغاز پیشرویهای تروریستهای تکفیری در عراق، موضوع نحوه مبارزه با این تروریستها، به یکی از مهترین مباحث روز بینالمللی تبدیل شد. در این میان، محافل رسانهای و تحلیلی غربی، روز به روز به شکل جدیتری به این نتیجه میرسند که مبارزه با داعش و از میان بردن این گروه بدون حضور و نقشآفرینی ایران امکانپذیر نخواهد بود.
سایت شبکه خبری «بلومبرگ» در مطلبی به بررسی نقش ایران در مبارزه با تروریستهای تکفیری در عراق و سوریه پرداخته و مینویسد، در مسیر مبارزه با این تروریستها، سردار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروهای قدس سپاه پاسداران به چهرهای تأثیرگذار و مهم تبدیل شده است.
این سایت اشاره میکند، هفته گذشته، تصویری از سردار سلیمانی در سطح اینترنت منتشر شد که این فرمانده ایرانی را در میان نیروهای پیشمرگه کرد در عراق نشان میداد. این تصویر، جدیدترین نمونه از تصاویری است که از زمان تصرف موصل توسط داعش، از سردار سلیمانی در رسانهها منتشر شده است. شمار این تصاویر اکنون به اندازهای رسیده که حتی در رسانههای خود ایران نیز به آسانی قابل مشاهده است.
به باور بلومبرگ، تبدیل سردار سلیمانی از چهرهای که از وی با نام یک مرد در سایه و پر رمز و راز یاد میشد، به یک قهرمان در عرصه عمومی، نقطه محوری پیامی است که ایران به جهان مخابره میکند: اگر میخواهید بر تروریستهای تکفیری غلبه کنید، به جمهوری اسلامی ایران و فرمانده نظامی ارشد این کشور نیاز دارید.
آنتونی کردسمن، تحلیلگر ارشد در مؤسسه مطالعات بینالمللی و راهبردی واشنگتن در این زمینه میگوید: «او (سردار سلیمانی) پیام نفوذ ایرانیها را به آمریکا میفرستد؛ افزون بر این، پیامی نیز به کشورهای عرب فرستاده میشود، مبنی بر اینکه آنها نیز باید با ایران وارد تعامل شوند».
در ادامه مطلب بلومبرگ آمده است، در تصاویر منتشره از سردار سلیمانی، وی با موهای نقرهای و ریشهای مرتب، اغلب لبخندی را در مقابل دوربین بر لب دارد؛ مانند یک توریست که مشغول گذراندن تعطیلات است و و به کلاشینکفهایی که دیگر افراد حاضر در تصویر در دست دارند، اهمیتی نمیدهد.
در داخل ایران، از سردار سلیمانی به عنوان فردی یاد میشود که از دولت سوریه رد مقابل شورشیان و گروههای تکفیری ـ که از سال ۲۰۱۱ تاکنون درصدد براندازی دولت هستند ـ محافظت میکند. سردار امیرعلی حاجیزاده، از فرماندهان ارشد سپاه نیز چندی پیش در تلویزیون ایران گفت، اگر سردار سلیمانی و ۷۰ تن همراهان وی نبودند، شهر اربیل به تصرف نیروهای داعش درآمده بود.
پیام محسنی، مدیر «پروژه ایران» در دانشگاه هاروارد در این زمینه میگوید: «شهرت کنونی سردار سلیمانی، وی را فردی کاریزماتیک و مردمی مطرح نموده که از اینکه به جبهههای نبرد رفته و شخصاً فرماندهی جنگ را بر عهده بگیرد، ترسی ندارد. شاید بسیاری از ایرانیها، در گذشته قاسم سلیمانی را نمیشناختند، ولی از زمان آغاز مبارزات علیه داعش، محبوبیت وی در داخل رو به افزایش بوده است».
از سوی دیگر، در اوضاع کنونی که شهر کردنشین کوبانی در مرز سوریه با ترکیه در معرض حملات داعش قرار دارد، درخواستها از سردار سلیمانی برای کمک به شکست تکفیریها در این منطقه افزایش یافته است. این امر به ویژه بدان سبب است که هرچند آمریکا ایران را وارد ائتلاف بینالمللی ضد داعش نکرده، ایران در عمل نقش بسیار مهمی در مبارزه با تکفیریها در عراق داشته است.
نکته مهم دیگری که در مطلب بلومبرگ مورد اشاره قرار گرفته، این است که دولت آمریکا در سال ۲۰۰۷ نیروهای قدس سپاه را یک گروه تروریستی خواند، اما اینک چارهای جز اذعان به نقش این نیرو و فرمانده آن در نبرد با تروریستها ندارد؛ به عبارت دیگر، دیدگاه آمریکا نسبت به سردار سلیمانی اکنون تا اندازهای تغییر کرده که وی را یک متحد بالقوه در مبارزه با داعش میبیند.
یک تحلیلگر مسائل خاورمیانه در این زمینه میگوید: «وقتی ایران ژنرال ارشد سپاه پاسداران خود را برای کمک به کردها و عراقیها میفرستد، این نشانگر سطح همسویی منافع [ایران و آمریکا] است. در خاورمیانه، همه چیز در هم تنیده است».