ایران تنها برنده این میدان است

  • ۱۳۰

جنگ با داعش روز به روز با چالش های تازه ای مواجه می شود. مساله ای که سبب شده است تا ایالات متحده امریکا از هم پیمانانش بخواهد که نقش بیشتری در مبارزه با داعش ایفا کنند. از جمله کشورهای عربی حوزه خلیج فارس که شرایط تازه ای را پیش روی واشنگتن برای ورود به این جنگ قرار داده اند.

به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، کارشناسان می گویند کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به اطلاع امریکایی ها رسانده اند که تحت شرایطی حاضرند برای مبارزه با داعش و گروه های تکفیری نیروی زمینی بفرستند.  

این در حالی است که جنگ با داعش از جمله در عراق به چالش هایی خورده و کارشناسان بر این اعتقادند که برای پیروزی بر داعش تغییر تاکتیک الزامی است و نباید تنها به حملات هوایی بسنده کرد. برای همین امکان ورود نیروهای زمینی به این جنگ وجود دارد که در این میان نیروهای زمینی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس نیز استثنا نیستند.

کشورهای عربی حوزه خلیج فارس همانند ایالات متحده داعش را خطری بزرگ برای خود می بینند، برای همین می پرسند نتیجه نبرد با داعش چه خواهد بود. آنها از این مساله نگرانند که این جنگ بیش از همه به سود همسایه بزرگ شان ایران تمام شود، به ویژه در وضعیت کنونی که الحوثی های هم پیمان با ایران توانسته اند صنعا را به تصرف خود در آورند. اتفاقات یمن دقیقا زمانی رخ دادند که جنگنده های کشورهای عربی حوزه خلیج فارس نخستین ضربات را به مواضع داعش در سوریه وارد کردند.

متئو گویدیر، کارشناس و استاد مطالعات خاورمیانه در دانشگاه تولوز فرانسه در این باره می گوید: «امکان ارسال نیروهای عربی به خاک سوریه وجود دارد اما به شرطی که ترکیه نیز بپذیرد در این چارچوب نیرو اعزام کند.»

در همین رابطه فردریک ویری، متخصص در سیاست های امریکا در خاورمیانه در مرکز صلح کارنگی نیز در این باره می گوید: «انتظار نمی رود در صورتی که تصمیم به ارسال نیروی زمینی گرفته شود، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس واحدهای نظامی کلاسیک عظیم به منطقه اعزام کنند، بلکه مجموعه های کوچکی از نیروهای ویژه را به مناطق درگیری اعزام خواهند کرد.»

وی در ادامه می افزاید: «انتظار نمی رود که این نیروها وارد درگیری گسترده ای شوند، بلکه آنها فقط در اتاق های عملیات برای هماهنگی با نیروهای مسلح مخالف سوری و همکاری با سازمان های امنیتی مخالفان اسد مستقر خواهند شد و به آنها مشورت و کمک های لازم خواهند کرد. مثل همان نقشی که در جنگ لیبی برای سرنگونی حکومت معمر قذافی در سال 2011 ایفا کردند.»

ویری تاکید می کند، هدفی که کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به دنبال آن هستند و انتظار دارند در قبال مشارکت در جنگ با داعش امریکا و غرب به عنوان ما به ازا به آنها بدهند، گسترش دامنه حملات تا نیروهای بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه است.

از لحاظ روانی نیز روزنامه های عربی حوزه خلیج فارس مقاله های متعددی را منتشر کرده اند که در آن ضمن نقد سیاست های ایالات متحده بر لزوم بهره برداری بیشتر از جنگ با داعش توسط اعراب تاکید کرده اند. برخی از تحلیلگران عرب می پرسند در صورتی که ایالات متحده به این درک برسد که به اهدافش رسیده است و ناگهان از جنگ با داعش عقب بنشیند آن گاه چه چیزی نصیب کشورهای عربی حوزه خلیج فارس خواهد شد.

عبدالخالق عبدالله، روزنامه نگار اماراتی و استاد دانشگاه علوم سیاسی در دانشگاه امارات در این باره می گوید: «امریکایی ها صادق نیست به ویژه درباره نیت های خود حقیقت را نمی گویند.»

وی تاکید می کند، این نگرانی همواره وجود داشته است که وقتی که امریکا در امور دخالت می کند، امور پیچیده تر می شوند.

عبدالله همچنین می گوید: «ایران بارها ثابت کرده است که خیلی خوب می داند که چگونه از اشتباهات امریکا استفاده کند و حتی می توان گفت الآن نیز بیش از همه این ایران است که از جنگ با داعش بهره برده است.»

با این حال بسیاری از کارشناسان می گویند که ورود زمینی برای رویارویی با داعش حتمی است، به ویژه در عراق که تا کنون نتوانسته است بسیاری از اهدافش را محقق کند.           

در همین رابطه منابع امنیتی عراقی می گویند که ایالات متحده طرحی را برای ورود نیروهای نخبه مارینز به طور محدود در دست تهیه دارد تا مانع از تسلط کامل داعش بر استان الانبار در عراق شود. داعش تلاش دارد این استان را به طور کامل در اختیار خود بگیرد تا بعد از آن حمله ای گسترده به بغداد انجام دهد.

در همین رابطه امریکا 2300 نیروی نظامی خود از نیروهای موسوم به مارینز را از ابتدای ماه جاری میلادی وارد عراق کرده است تا در صورت لزوم وارد عراق شوند و به طور خاص از سقوط استان الانبار به دست داعش جلوگیری کنند. برخی ارزیابی ها حاکی از آن است که شمار نیروهای داعش در این استان به چهل هزار نفر رسیده و این وضعیت امنیتی این استان را به شدت بحرانی کرده است. آن هم در حالی که وضعیت ارتش عراق به هیچ وجه خوب نیست و حتی روابط نه چندان مناسب سنی ها با ارتش و حیدر العبادی، نخست وزیر وضعیت را تشدید هم کرده است. یک منبع آگاه در کمیسیون امنیت استان الانبار که نخواست نامش فاش شود در این باره به روزنامه العرب گفت که عقب نشینی های مداوم ارتش عراق در برابر داعش که به دلیل کمبود تجهیزات و عدم توانایی برای رویارویی با داعش است سبب می شود تا استان الانبار سقوط کند.

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.
hansen_html_code