-
چهارشنبه, ۱۶ مهر ۱۳۹۳، ۰۴:۰۰ ب.ظ
-
۶۳۸
تانک های ترک همچنان در مرز با کوبانی صف کشیده اند .
پس از آزادی 49 دیپلمات ترک در آخرین روزهای ماه سپتامبر که بعد از سقوط موصل عراق در کنسولگری ترکیه در این شهر به گروگان گرفته شده بودند، جهان تصور میکرد که ترکیه از این پس به جای اتخاذ موضع انفعالی در برابر حملات داعش، نقش فعالی دست کم در ائتلاف علیه داعش به سرکردگی آمریکا بر عهده گیرد.
اگر چه مقامات این کشور پس از آزادای گروگانهایش اندکی لحن اظهاراتشان درباره نیروهای داعش تند شده است اما هنوز داعش را بهسان نیروهای پ.ک.ک می بینند؛ به گونهای که رجب طیب اردوغان که روزی به خاطر تسلیم نشدن در برابر رئیس رژیم صهیونیستی در جهان اسلام در اجلاس داووس به قهرمانی بیبدیل تبدیل شده بود، اکنون با اشاره به حضور پ.ک.ک در منطقه و با بیان اینکه مساله تروریسم در منطقه از گذشته وجود داشته و مبارزه با تروریسم مساله جدیدی نیست، تلاش میکند که تهدیدهای ناشی از داعش را نهچندان جدی جلوه دهد.
آوارگان کوبانی در مرز با ترکیه
اما چند روزی است در کوبانی در مرز سوریه و ترکیه پیشمرگهای کرد، زن و مرد در کنار هم در برابر داعش میجنگند اما اخبار رسیده چندان خوشایند نیست. نیروهای مسلح کرد در شهر کوبانی، این شهر را منطقه جنگی اعلام کرده و آن را از غیرنظامیان خالی کردهاند. همچنین نیروهای داعش وارد شهر شدهاند و در حال جنگ و زد و خوردهای خیابانی با مدافعان کرد این شهر هستند.
مسئولان کرد در شهر کوبانی در سوریه، این شهر را از تمامی غیرنظامیان تخلیه کرده و آنها را به مناطق دیگر در مرز با ترکیه انتقال دادهاند.
با اشغال کوبانی، گروه داعش کنترل باریکه بلندی در کنار مرز ترکیه را به دست خواهد آورد اما به نظر میرسد که ترکیه چندان نگران به نظر نمیرسد زیرا در حالی که مقامات این کشور هفته پیش قول دادند مانع سقوط کوبانی شوند و پارلمان این کشور نیز مجوز عملیات نظامی علیه داعش را صادر کرد اما این کشور اقدام چندانی برای جلوگیری از پیشروی داعش انجام نداده است و تنها تانکهای ارتش ترکیه در مرز این کشور نظارهگر تحولات کوبانی هستند. همین امر باعث شده است که در برخی از شهرهای ترکیه کردها تظاهرات برپا کنند و با پلیس درگیر شوند.
زنان و دختران کرد سلاح به دست گرفته اند
گمانهزنیهای مختلفی در این میان صورت میگیرد. برخی اعلام میکنند که ترکیه مایل نیست به نیروهای کرد این شهر کمک کند چون آنها متحد پ.ک.ک هستند که ترکیه آن را یک گروه تروریستی میشناسد. از سوی دیگر برخی از رسانهها از جمله رسانههای انگلیسی اعلام کردهاند که آزادی ۴۹ دیپلمات و خانوادههایشان ممکن است با آزادی ۱۸۰ عضو زندانی داعش در ترکیه، در ارتباط باشد.احمد داووداوغلو نخستوزیر ترکیه که زمانی در مقام وزیر امور خارجهبا اتخاذ سیاست «تنش صفر» با همسایگان، چهره صلحجویی از ترکیه به نمایش گذاشته بود، اکنون در مصاحبه با خبرگزاری سی.ان.ان اعلام می کند که در صورتی که استراتژی آمریکا شامل تعقیب بشار اسد باشد، میتوان از نیروهای زمینی در سوریه برای مبارزه با داعش استفاده کرد.وی در گفتوگو با کریستین امانپور تأکید میکند: تنها در شرایطی میتوان از نیروهای زمینی استفاده کرد که استراتژی آمریکا شامل هدف گرفتن بشار اسد نیز باشد و ترکیه تنها در شرایطی به ائتلاف ضد داعش میپیوندد که منطقه پرواز ممنوع و پناهگاه امن در داخل سوریه ایجاد شود زیرا باقی ماندن اسد در قدرت، تنها به رشد داعش کمک میکند.
به نظر میرسد که هنوز مقامات ترکیه رویای سرنگونی بشار اسد را در سر میپرورانند و هنوز نمیتوانند در مساله سوریه واقعگرا باشند و قبول کنند که بشار اسد رئیسجمهور قانونی سوریه است که مردم این کشور به هر دلیلی حتی برای در امان ماندن از تروریستهای تکفیری به وی رای داده و او را برای هفت سال دیگر به عنوان رئیسجمهور خود انتخاب کردهاند.