-
چهارشنبه, ۹ مهر ۱۳۹۳، ۱۰:۰۶ ق.ظ
-
۱۴۹
رهبران دولت اسلامی عراق و شام یا داعش اصول هدایتی خود را بطور روشن از جنبش وهابی اسلام اهل سنت می گیرند. آنها در مدارس خود از کتابهای وهابی عربستان سعودی استفاده می کنند. نوارهای ویدیویی نشان می دهد که این گروه در مناطق تحت اشغال خود چگونه از مطالب و دست نوشته های وهابی در کلاسها و بر دیوار مراکز تجمع استفاده می کنند.
گروه تروریستی داعش با این میزان از خشونت ورزی صرف به پدیده ای قابل بحث در محافل بین المللی تبدیل شده است. ریشه فکری این گروه کجاست؟ داعش ی که مخالف خود را به فجیع ترین شکل ممکن می کشد از چه مکتب و کدام مرام سیاسی است ؟ پرسش هایی از این دست روزهاست که توسط تحلیل گران مسائل منطقه تحلیل می شود. روزنامه نیویورک تایمز در تازه ترین نگاه خود به این جریان تروریستی حرکت های داعش را ریشه داشته در وهابیت باب شده در عربستان سعودی می داند و می نویسد : علمای اسلامی میانه رو و شبه نظامیان اسلامی همگی رفتار خشونت آمیز ابوبکر البغدادی ، خلیفه خود خوانده و رهبر داعش که در حال کشتار می باشد را محکوم می کنند.
دیوید کرک پاتریک نویسنده این گزارش که در بغداد مستقر است در این خصوص می نویسد: روشن است که مرام بی رحمی این گروه ریشه در فرقه وهابیت عربستان دارد که از قرن هیجدهم توسط سرکرده قبیله سعود بنام محمدبن عبدالوهاب با برداشت و تفسیر تلخ و تند خود از اسلام، پایه و اساس دولت عربستان را تشکیل دادند.در حال حاضر به رغم شرمندگی عربستان سعودی همان تفکر توسط خلیفه خود خوانده ، ابوبکر البغدادی ریشه اعتقادی و رفتاری گروه داعش یا خلافت اسلامی عراق و شام را بوجود آورده است.
برنارد هیکل از محققین دانشگاه پرینستون می گوید، این یک نوعی از وهابیت است و تفکر این گروه شباهت زیادی با وهابیت دارد.نیویورک تایمز در ادامه می نویسد: کشورهای عربی از جمله عربستان، قطر و امارات متحده عربی به این دلیل در ائتلاف ضد داعش شرکت کرده اند که می ترسند شبه نظامیان این گروه کشورهای آنها راهدف قرار داده و یا بدنبال جذب شهروندان آنها باشد.
رهبران دولت اسلامی عراق و شام یا داعش اصول هدایتی خود را بطور روشن از جنبش وهابی اسلام اهل سنت می گیرند. آنها در مدارس خود از کتابهای وهابی عربستان سعودی استفاده می کنند. نوارهای ویدیویی نشان می دهد که این گروه در مناطق تحت اشغال خود چگونه از مطالب و دست نوشته های وهابی در کلاسها و بر دیوار مراکز تجمع استفاده می کنند.
هیکل می گوید، خشونت بخشی از ایدئولوژی آنها است و این در حالی است که رفتار آنها با اعتقادات اکثریت مسلمانان و حتی گروههای تند رو دیگر مثل القاعده سازگاری ندارد. گروه القاعده در یک فضای رادیکال سنتی جهادی رشد کرد و بر این نظر است که دولت ها و جوامع مسلمان تسلیم افکار گناه آلود و بی ایمان شده اند و لذا از ابزار خشونت برای اصلاح این وضعیت استفاده می کند . اما فرقه وهابی کشتن کسانی که آنها را کافر می داند را به عنوان یک ضرورت برای تصفیه جامعه راه و پیشه خود قرار داده است.
این تفاوت و تمایز اعتقادی را می توان در فتواهای صادر شده از سوی علمای مذهبی دید. تمامی علمای با نفوذ جهادی و نظریه پردازان ، داعش را یک جریان منحرف و رهبران آنها را بدعت گذاران تشنه بخون مردم معرفی می کنند.از سوی دیگر این گروه تازه بدوران رسیده همه منتقدین خود را حتی رهبران القاعده را مسلمانان بد می داند که به سوی غرب گرایش پیدا کرده اند . اینها حتی گروههای مبارز حماس را کافر می دانند و آنها را بخاطر پذیرفتن آتش بس با اسرائیل مستحق گردن زدن می دانند.
عماد شاهین استاد مسائل اسلامی دانشگاه جورج تاون میگوید، داعش بر این باور است که یا به ما بپیوندید یا اینکه مخالف ما هستید و ما کار شما را یکسریه خواهیم کرد. این گروه به مراتب خشن تر از القاعده می باشد.بنا بر این گزارش، مدت طولانی بعد از آنکه علمای اسلامی بطور رسمی علیه داعش موضع گرفتند، شیوخ عربستان هم با صدور فتوا رفتار این گروه را محکوم کردند. در واقع پادشاهی عربستان از این علما خواست تا علیه داعش وارد صحنه شوند.