مردی که سنگر تبلیغ را مستحکم کرد

  • ۹۳

نقل خاطراتی از حضرت آیت‌ا... غلامرضا دهشت، تقدیم لوح تقدیر و یادبودها و حضور و سخنان بزرگان و شاگردان برای بزرگداشت وی، ...

شاید نام همایش نکوداشت داشته باشد اما برای مردی که در عرصه نیکوکاری، تعلیم و تعلم و تفقه یکه تاز گردنه‌های دشوار و صعب العبور بوده کار بسیار کوچکی می‌نماید. 
آیت‌ا... غلامرضا دهشت را از روزهایی که در دهه 60در مسجد پنج تن آل عبا (ع) در خیابان شهید بهشتی مشهد با علی کوچولویم در صفهای فشرده نماز حاضر می‌شدیم و مشتری همیشگی سخنان دلنشینش بودیم می‌شناختم و از وعظ زیبایش حظ می‌بردیم. 
آن روز‌ها دیدن انبوه جوانان، میانسالان و حتی نوجوانانی که برای حضور در منبر‌های ایشان سبقت می‌گرفتند واقعا تماشایی بود و نوع بیان اصول عقاید، پاسخ به سوالات پرسشگران و مدیریت جلسه به گونه‌ای بود که هر فرد از هر مقطع و هر سنی می‌توانست توشه‌ای برای استحکام بخشیدن به اصول اعتقادی خود بردارد.

 

اسوه تبلیغ و جهاد
واقعیت این است که حضرت استاد دهشت، در سالیانی که امر تبلیغ، سازمان و تشکیلات مستقلی نداشت، در کنار تربیت و آموزش، طلاب و ارتباط عمومی -که فضلا و گاهی عموم طلاب با مردم داشتند- برای رسیدن به بهترین نتیجه تلاش کرد و شیوه نوینی را در فرآیند تبلیغ و دین آموزی بنا نهاد. 
استاد دهشت بنا به ضرورت و نیاز زمانه از ظرفیت‌های رسانه موجود مثل منبر و خطابه، و کمکهای نیکوکارانه در این راستا بهره گرفت و به صورت مردمی و با نظارت روحانیت مرجع و استفاده از همرزمانش در میدان علم و عمل، سنگر تبلیغ را محکمتر و اثربخش‌تر کرد.


ایجاد موقعیت برای فضای تبلیغی مؤثر
حجت الاسلام والمسلمین نوروزی از شاگردان و دوستان نزدیک بیت ایشان در این باره به گزارشگر ما می‌گوید: واقعیت این است که برای تغذیه فکری، فرهنگی حوزه‌های علمیه، «ایجاد موقعیت» نیاز آن روز‌ها بود و یکی از شخصیت‌ها و بزرگانی که در راستای اجرایی کردن این سیاست، حرکت بجا و آگاهانه‌ای را کلید زد، حضرت استاد دهشت بود. 
وی می‌افزاید: موقعیت ویژه فرهنگی حوزه علمیه مشهد – به دلیل همجواری طلاب و علما با مضجع شریف امام مهربانی‌ها، حضرت رضا (ع) - محوریت خاصی به آن داده بود و برای همین معظم له برای اثربخشی آموزه‌های تبلیغی خط‌شکن شدند. 
حجت الاسلام والمسلمین نوروزی تصریح می‌کند: این نیاز فرهنگی، تربیتی و آموزشی، استاد دهشت را به فکر واداشت تا تبلیغ دینی را از حالت فردی و سلیقه‌ای به‌در آورده و به یک نظام هدفمند و دارای برنامه بر اساس نیاز مناطق تبلیغی تبدیل نماید. به همین دلیل شاگردان و هم مباحثه‌ای‌های ایشان از جمله رهبر فرزانه انقلاب در این مسیر راه را تا رسیدن به افقهای روشن فقاهت و تبلیغ با پرورش نخبگان ادامه دادند.


الگویی برای اهل علم
سیدرضا علمی حسینی، فارغ التحصیل دبیرستان علوم و معارف اسلامی شهید مطهری مشهد و معاون آموزشی واحد برادران دانشگاه شهید مطهری، نیز در این باره به گزارشگر ما می‌گوید: ابعاد شخصیتی و علمی آیت ا... دهشت برای همه اهل حوزه و دانشگاه نمونه و الگو بود و همه اهل علم نسبت به ایشان ارادت ویژه‌ای داشتند. 
وی می‌افزاید: برای شناسایی ابعاد شخصیتی ایشان ابتدا باید تعریف دقیقی از طلبگی ارائه شود زیرا همه ساده زیستی و منش شخصیتی ایشان در آن خلاصه می‌شود. 
به گفته علمی حسینی، طلبه در حقیقت شخصی است که به مکتب اسلام ناب که در سیره اهل بیت عصمت و طهارت (ع) متبلور است تمسک نموده، به صورت مداوم و پویا علوم دینی را تحصیل می‌کند و این دو مهم را در ساحت خدمت به مسلمین در حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی به کار می‌بندد و استاد دهشت همه این ویژگی‌ها را از خود بروز داده‌اند.

طلبگی؛ تصویر زندگی استاد 
معاون آموزشی واحد برادران دانشگاه شهید مطهری بیان می‌کند: این تعریف از طلبه در حقیقت‌‌ همان انعکاس تصویر زندگانی استاد حاج شیخ غلامرضا دهشت در چشمان جویای حقیقت طالبان علم و معرفت و فضیلت است و ایشان با اخلاص مثال زدنی، توسل و تمسک به مکتب اهل بیت (ع) در این راه گام نهادند. 
علمی حسینی یادآور می‌شود: توجه، تحفظ و ممارست در تحصیل و تدریس علوم دینی و در ‌‌نهایت ایجاد شبکه تبلیغی در حوزه معارف ناب شیعی و ایجاد شبکه اجتماعی در حوزه ایجاد مؤسسات خیریه و عام المنفعه نمودی از یک روحانی ذوابعاد است و ثمرات حرکات علمی، تبلیغی و اجتماعی ایشان از دیرباز تاکنون بارز بوده و همچنان برای علما، مدرسان و نیز مردم به عنوان مخاطبان، آشکار است. وی درباره همایش نکوداشت استاد دهشت و لازمه برگزاری اینگونه همایش‌ها خاطرنشان می‌کند: تجلیل از چنین شخصیت‌هایی در حوزه‌های علمیه در حقیقت نمایاندن افقی عالی به طلاب و دانشجویان علوم دینی و اجتماعی است و این همایش علمی در این راستا هدفگذاری شده است.


عضوی از مدرسه شهید مطهری
حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر صابر اکبری جدی، مسؤول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در امور دانشجویان خارج از کشور نیز در این باره به گزارشگر ما می‌گوید: واقعیت این است که سخن گفتن از فردی با این ابعاد متنوع در محورهای نیکوکاری، فقاهت و تبلیغ و منبر بسیار دشوار است اما در یک جمله باید اذعان داشت که ایشان عضوی از محفل مدرسه شهید مطهری
 بود. عضو کمیسیون مشورتی شورای عالی انقلاب فرهنگی می‌افزاید: البته من طی سال‌های 64 تا 75 یعنی حدود 11 سال ارتباط مستمر و مستقیمی با حجت‌الاسلام دهشت داشته‌ام ولی باید به این شخصیت نگاهی جامع و مانع داشت و منش‌های اخلاقی و ویژگی‌های علمی ایشان را بخوبی کنکاش نمود. به گفته حجت‌الاسلام والمسلمین جدی، ایشان نماینده آیت‌ا... امامی کاشانی در مدارس شهید مطهری مشهد بود. آن زمان این مدرسه دو واحد خواهران و برادران در مقطع دبیرستان در مشهد داشت و در ادامه دوره عالی خواهران و برادران در مقطع لیسانس راه‌اندازی شد و همه این پیشرفتهای علمی مرهون تلاشهای استاد دهشت و هم افزایی‌های همکارانش
 بود.


تلاش استاد دهشت برای برتری مدارس مطهری
این استاد حوزه و دانشگاه همچنین تصریح می‌کند: درس‌های حوزوی و مقدمات حوزوی در کنار درس‌های متعارف علوم انسانی، ادبیات عرب، منطق و اصول فقه احکام تدریس می‌شد و در واقع از نظر سطح علمی و مسائلی که دانش‌آموزان در این مدرسه فرا می‌گرفتند یک سر و گردن بالا‌تر از سایر مدارس علمی و خاص بود و همه این تلاش‌ها با هدایت استاد دهشت شکل گرفته و اجرا می‌شد. حجت‌الاسلام والمسلمین جدی، متذکر می‌شود: نوع نگاه حجت‌الاسلام دهشت به این مدارس و تربیت دانش‌آموزان نخبه بسیار مهم بود یعنی انسانی با اطلاعات به روز و خوب بود گرچه در سیستم سنتی حوزوی تحصیل و رشد کرده بود و این بسیار ارزشمند بود. مسؤول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در امور دانشجویان خارج از کشور در ادامه می‌گوید: آیت ا... دهشت نیازهای واقعی جامعه را می‌شناخت و برای حل مشکلات مردم و نیز طلاب علوم دینی تلاش می‌کرد و چون نیاز بود دانش‌آموزان و نیز فارغ‌التحصیلان این مدرسه با اشراف خوب دینی و مذهبی و با انگیزه و تاثیرگذاری فرهنگی تربیت شوند در این زمینه وارد عمل شدند.


عالم متدین با تقوا و خدوم
استاد محمدهادی عبدخدایی چهره مبارز انقلاب اسلامی و از مبلغین پیشتاز و پیشکسوت، در این باره به گزارشگر ما می‌گوید: استاد دهشت عالم متدین با تقوا، خدوم و مردم‌دار است که برای رفع نیاز‌های جامعه از هیچ تلاشی فروگذار نکرده است. 
وی می‌افزاید: علاوه بر شتاب دادن به حرکت تبلیغی و روزآمد‌سازی دانش مبلغان در این حوزه‌ها ایشان برای درد و رنج آحاد جامعه دغدغه داشت و همواره در صحنه‌های خدمات اجتماعی و رفع نیاز برای بینوایان و بیماران در میان جامعه مبلغان و مدرسان حوزه علمیه پیشتاز و نمونه است. 
به گفته عبد خدایی، استاد دهشت برای شکل دادن به تیمهای آموزشی و تربیتی حوزویان، برنامه‌ریزی کرده و در فرآیند تربیت و اعزام روحانی و گروههای اعزام مبلغ –قبل از شکل‌گیری دفا‌تر و نهادهای تبلیغی فعلی- فعالیت داشتند و این بسیار ارزنده و قابل تقدیر است. 
به گفته وی، استاد دهشت از معدود کسانی بودند که به فضل پروردگار، موفق بودند و با گذشت زمان، توفیقات بزرگی در مسیر خدمت در مسائل مختلف اجتماعی، حوزوی و علمی برای ایشان فراهم گردید.


نیکوکاری روی تخت بیمارستان
دکتر محمد حسن نظافتی، پزشک معالج حجت الاسلام دهشت نیز به گزارشگر ما می‌گوید: فداکاری و تلاش برای حل مشکلات مردم و نیازمندان و توصیه ایشان به کار خیر در بستر بیماری هم قطع نشد و در بیمارستان و در دوره نقاهت نیز به داد نیازمندان می‌رسید. 
وی می‌افزاید: من 14 سال قبل که عمل جراحی قلب ایشان را انجام دادم و‌‌ همان موقع ایشان در بستر بیماری به فکر تاسیس یک مؤسسه خیریه برای بیماران نیازمند بودند و پس از مرخص شدن، این مؤسسه را نیز به ثبت رساندند. به گفته وی، مؤسسه خیریه «بیماران آسیب‌پذیر توس» به همین دلیل و توسط ایشان تاسیس شد و به دلیل احترام والایی که ایشان در بین صنوف مختلف دارند این مؤسسه توانسته جای خود را باز کند و طی این سالیان، چندین هزار بیمار بی‌بضاعت را معالجه و درمان کند که خودم از نزدیک شاهد رضایت بیماران بوده‌ام. دکتر نظافتی تصریح می‌کند: متاسفانه ضعف جسمی مانع از حضور این عالم ربانی در محافل و مجالس سخنرانی‌ها می‌شود ولی در این شرایط باز هم شاگردان به منزل ایشان رفته و از دانش و راهنمایی‌های این عالم بزرگ استفاده 
می‌کنند.

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.
hansen_html_code